2019. december 7.,
szombat, Ambrus napja

Elkészült a gazdák összefogását jelképező aratókoszorú

2019. augusztus 13., kedd 15:49

Jakab István a MAGOSZ elnöke a Szent István Bazilikában megtartott ünnepélyes átadáson azt mondta, hogy az aratókoszorú elkészülte ünnep volt az arató és a gazda számára is, mára pedig a magyarság összetartozásának a jelképévé vált.

A Szent István Bazilika plébánosa szentelte meg a magyar gazdatársadalom összefogását jelképező aratókoszorút. Snell György azt mondta, a gondviselő mindig elegendő bátorságot ad ahhoz, hogy a magyarok egysége éppen a búzaszemek egysége által megnyilvánuljon.

Az aratókoszorút idén Hajdúnánáson készítették, amit a település polgármestere adott át a Bazilika plébánosának. Súlya mintegy másfél kilogramm, amelyet öt szalmafonó asszony kéthetes munkával font meg több száz méternyi szalmából. A koszorú jellegzetessége az esőcsiga motívum, amely a következő évi alkalmas esőt jelképezi, valamint a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök, ami a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utal.

Jakab István a MAGOSZ elnöke elmondta, az aratókoszorú elkészülte ünnep volt az aratónak és a gazdának, most pedig ünnep az egész magyarság számára.

Hír TV