2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Elítélték Hunvald Györgyöt

2020. január 13., hétfő 11:52

Egy év letöltendő börtönbüntetést és több mint 27 millió forint pénzbírságot szabott ki a Fővárosi Törvényszék Hunvald György egykori szocialista politikusra, volt országgyűlési képviselőre és volt erzsébetvárosi polgármesterre. A vádhatóság a perújítási eljárásban – amelyet három éve kezdeményezett – több, mint tíz évvel ezelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kérte Hunvald György megbüntetését, ennek adott helyt a törvényszék.

Mint ismert, az ügyészség szerint Hunvald a VII. kerület MSZP-s polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel negyvenötmillió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak. Volt olyan szerződő, aki havi kétszázezer forintot kapott, de az eljárásban nem tudta megmondani, mi volt a dolga. Ezért és más kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt az ügyészség 3 év szabadságvesztést kért, amely másfél év letöltendő börtönbüntetést jelentett volna Hunvaldnak.

Ezt úgy változtatta meg a bíróság, hogy az előzetesben töltött idő levonásával 1 év börtönbüntetésre ítélte az ex-polgármestert és a perköltség megtérítésén felül több mint 27 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte őt Erzsébetváros javára. A bíróság indoklásában részletesen taglalta az egyes “tanácsadói szerződések” jogszerűtlenségét, külön kiemelve Czibula Csaba szerződtetését. A bíróság idézte Czibula vallomását, melyben az egykori önkormányzati képviselő azt mondta, őt Gál György SZDSZ-es politikus “ellenőrzésére” szerződtették, valós önkormányzati tevékenységet nem végzett.

A testvérvárosi kapcsolatok intézésére szerződtetett Szkvorcsinszkij Alekszander Petrovics szerződése szintén kirívó visszaélést mutat, a bíróság tudomására jutott információk szerint a “szakértő” semmit sem tudott a kerület partneri viszonyairól, egyetlen “eredménye” egy levélváltás egy ukrán üdülőhellyel, ez 12 millió forintjába került az erzsébetvárosiaknak.

Az utolsó szó jogán Hunvald tagadta bűnösségét, a polgármestersége alatt történt visszaélések kapcsán azt mondta, ő csupán szemlélője volt a cselekményeknek, tevékenyen nem vett részt a csalásokban.

PestiSrácok.hu (Fotó: Origo)

 

x
Rendkívüli hír