2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Elítélték, de maradhat polgármester Szabó Loránd + Videó

2012. január 24., kedd 12:49

A bíróság felbujtóként elkövetett sikkasztás bűntette miatt Szabó Lorándot, Dombóvár polgármesterét 2 év 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Sikkasztás vádja miatt letöltendő börtönt kért az ügyész Szabó Lorándra, Dombóvár polgármesterére a harmadfokú tárgyaláson. A Kúria a másodfokú döntést helybenhagyta azzal a változtatással, hogy felbujtóként követte el Szabó a sikkasztást, és ezért kétéves börtönbüntetésre ítélte, melyet három évre felfüggesztett.

Szabó Loránd az ítélet szerint azzal követte el a sikkasztást, hogy 2003-ban és 2004-ben három alkalommal képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át részben önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására. A pénzt a cégek később visszautalták az önkormányzatnak.

A Kúria előzetes mentesítésben részesítette Szabót, így a jog szerint az ítélet után nem számít majd büntetett előítéletűnek, tehát továbbra sem kell lemondania polgármesteri pozíciójáról. A vádlott hivatali visszaélés miatt 700 ezer forint büntetést kapott, míg vesztegetés vádpontban nem találták bűnösnek.

Dombóvár polgármestere az ítélet után a Hír TV helyszíni riporterének elmondta: túl bonyolult volt az ítélet indoklása, és nem válaszolt arra a kérdésre, hogy lemond-e pozíciójáról. Szabó védői szerint szigorú ítélet született, és nem gondolják úgy, hogy védencüknek le kellene mondania polgármesteri címéről.

Forrás: HírTV

x
Rendkívüli hír