2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Belföld

Elítélték a magyar baloldal szövetségét a Jobbikkal

A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) határozatban ítélte el a magyarországi baloldali pártok együttműködését a Jobbikkal, és egyben zéró toleranciára szólított fel a szélsőjobboldali, idegengyűlölő, antiszemita nézetekkel szemben - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken az MTI-vel.

  • Elítélték a magyar baloldal szövetségét a Jobbikkal

Németh Zsolt elmondta: a CDI csütörtök esti vezetőségi ülésén a Fidesz kezdeményezésére a közép-európai politikai helyzetről is elfogadtak egy határozatot.

Ebben - ismertette - a CDI elítéli a magyarországi baloldalt, amiért választási szövetségre lépett Jobbikkal. Hozzátette: ennek hátterében az áll, hogy a CDI elfogadhatatlannak tartja a szélsőséges, idegengyűlölő, rasszista és antiszemita politikai erőkkel történő együttműködést, mert ez negatívan érinti a nemzeti és a vallási kisebbségeket, ide értve az európai zsidóságot is.

Németh Zsolt kitért arra is: a CDI szerint aggodalomra ad okot a Jobbik kifejezetten Európa-ellenes előélete is, hiszen hosszú éveken keresztül az Európai Unióból való kilépést szorgalmazták, illetve rendezvényeiken több alkalommal is EU-s zászlót égettek.

"A jelenlegi helyzetben mindenre szüksége van Európának, csak éppen erre az Európa-elleneségre nem"

- emelte ki.

Úgy összegzett: egyértelmű elvi állásfoglalás született, amelynek következtetése, hogy a CDI zéró toleranciát hirdet az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita nézetekkel kapcsolatban, és felszólítja a baloldali pártokat, hogy tartózkodjanak mindenfajta együttműködéstől, közös tevékenységtől, például politikai kerekasztal-beszélgetésektől vagy gyűlésektől az ilyen politikai formációkkal.

Az MTI-nek eljutatott határozatban a világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy

"azok a magyarországi baloldali és liberális pártok, amelyek az elmúlt években elhatárolódtak a szélsőjobboldali Jobbiktól, most arra törekszenek, hogy a szélsőjobbot egy lehetséges jövőbeli kormánykoalícióban hatalomba segítsék".

A szervezet - amelynek egyik alelnöke Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke - elítél minden, az európai szocialista és liberális pártok és az idegengyűlölő, antiszemita és Európa-ellenes szélsőséges mozgalmak közötti együttműködést, és egyben elítéli kifejezetten a magyarországi baloldalt, "amiért választási szövetségre lépett az antiszemita és rasszista ideológiájáról ismert Jobbikkal".

A határozatban a CDI súlyos aggodalmának ad hangot amiatt is, hogy

a fősodratú pártok antiszemita politikusokkal való együttműködése súlyosan veszélyeztetheti a vallási kisebbségek helyzetét, különös tekintettel az Európában virágzó zsidó közösségre.

A szervezet felszólít minden politikai erőt, hogy tartsa fenn és garantálja a diszkrimináció, rasszizmus, antiszemitizmus és szélsőségesség minden formájával szembeni zéró toleranciát. Emellett a határozat felszólít minden európai pártot, hogy garantálja a szabad és tisztességes választásokat, továbbá tartsa fenn és garantálja az Európa-ellenes retorika minden formájával szembeni zéró toleranciát, "így támogatva a CDI európai regionális szervezetét, az Európai Néppártot egy valamennyi tagállam javát szolgáló hatékony és folytonos európai integráció érdekében végzett kérlelhetetlen erőfeszítéseiben".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!