2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:20

Belföld

Elindultak a nógrádi vár állagmegóvási munkálatai + videó

A műemléket egy évvel ezelőtt zárta le a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a falak állapota miatt, miután veszélyessé vált.

  • Elindultak a nógrádi vár állagmegóvási munkálatai + videó

Régészeti feltárógödröket ásnak a nógrádi várban. Magyarország legrégibb, szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővárát egy éve zárta le a nemzeti vagyonkezelő, mert falazata a meglazult kövek miatt veszélyessé vált. A szakemberek egy védőkorlát rendszert terveztek a várba. 

Varga Richárd polgármester, Nógrád község: "Október 31-ig visszakapják a látogatók a várat, tehát addig el fognak készülni azok a legszükségesebb munkálatok, ami most akadályozza azt, hogy látogatók ide be tudjanak jönni. A remény pedig az, hogy minél jobb formába lehet hozni ezt az épített örökségünket."

A nógrádi várat még az 1990-es években tették látogathatóvá. Az egykori erősség 1685-ben vált rommá, amikor egy villámcsapás berobbantotta az egyik toronyban tárolt puskaport. A jelenlegi állapotot Nógrád egykori polgármesterének kezdeményezésére alakították ki, aki ma a község alpolgármestere.

Piroska János alpolgármester, Nógrád község: "Nagyon optimista vagyok, mert én úgy ítélem meg, hogy ezzel a lépéssel újra napirendere került a nógrádi várral való foglalkozás, tehát most azoknak az embereknek is a kezében van a várunk sorsa, mint nemzeti és kulturális történelmi örökségünk, hogy igenis foglalkozni kell vele."

Nógrád várát novembertől látogathatja újra a nagyközönség. Közben pedig a régészeti és állagmegóvó munkák mellett elindul a vár hosszú távú jövőjének tervezése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!