2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Elhamarkodottnak tartanák leépítést a közszférában

Elhamarkodottnak tartják a szakszervezetek a közszféra leépítését és a sajtóban megjelent tervet, mely szerint tanfolyamokon képeznék át a kirúgott közszolgákat. A kormány korábban humánus és átgondolt eljárást ígért, de a hivatalos tervek még nem nyilvánosak.

  • Elhamarkodottnak tartanák leépítést a közszférában

„Van, ahol több emberre van szükség. Én is tudok ilyen területet mondani, összességében szerintem kevesebbre, de nem kell fűnyírószerű radikális leépítéstől tartani.”

Néhány hónapja beszélt erről a kancelláriaminiszter. Kedden a közszféra 10 ezres nagyságrendű leépítéséről írt több újság, kiegészítve azzal, hogy az elbocsátottak egy részét OKJ-s tanfolyamon képeznék át, hogy egészségügyi vagy szociális ágazatban találjanak munkát.

A Belügyminisztérium államtitkára egyelőre nem tudtam megerősíteni a megjelent információkat. „Rövidesen megjelenik a kormány döntése arról, hogy – akár ágazatonként – kit, milyen mértékben érint, és ezt követően kerül ez pontosan kidolgozásra. Tehát ma még ezt csak egy találgatás lenne, hogy ha én ebbe belebonyolódnék” – fogalmazott Pogácsa Tibor önkormányzati államtitkár.

Eddig az alacsony fizetés okozott problémát az államigazgatásban dolgozóknak, de a leépítés hírére több tízezer ember került létbizonytalanságba a szakszervezetük elnöke szerint.

„A kormány titkolózik. A kormány bujkál. Nem válaszol érdekegyeztetési kezdeményezésekre. Az óriási munkaerőhiány ellenére, ahogyan a kollégáim mondják, titokban készülnek a halállisták. Ha minden törvényes, ha minden rendben lévő, miért nem hívják össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot?” – tette föl a kérdést Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint egy ilyen lépésről a dolgozókat is meg kellett volna kérdezni. „Az egész életét erre szánta, és akkor egyik pillanatra menjen műtős segédnek, vagy nem tudom mire gondolnak. Ez mind a két szakmának a megsértése, hogy ha ezt ilyen egyszerűnek gondolják. És nem lehet elkapkodni és egyik pillanatról a másikra ezt megvalósítani” – emelte ki Földiák András.

A szakszervezetek szerint ráadásul a közszférában ugyanúgy munkaerőhiány van, mint a versenyszférában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!