2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Hogyan csináljunk rossz filmet 11:05

Belföld

Elfogadták a büntetőeljárási törvény szigorítását

Nem kerülhet szabadlábra az ároktői banda újabb tagja. A parlament elfogadta a büntetőeljárási törvény szigorítását, amely alapján korlátlan ideig előzetesben lehet tartani egy vádlottat, ha kegyetlen gyilkossággal vádolják. A baloldali ellenzék alkotmányellenesnek tartja a módosítást, ezért képviselői nemmel szavaztak.

Az ároktői banda 2008-ban és 2009-ben tucatnyi alkalommal támadott meg és rabolt ki idős embereket, két nyugdíjas belehalt a verésbe. Mivel a bíróság négy év alatt sem hozott elsőfokú ítéletet, a vádlottak többsége házi őrizetbe került. Ketten ki is használták a lehetőséget, és megszöktek. A rendőrök Svájcban fogták el őket.

November 22-én újabb társuk került volna szabadlábra, a Fidesz ezért a büntetőeljárási törvény módosításának sürgős tárgyalását kezdeményezte a parlamentben. Ezután nem kerülhet házi őrizetbe az, aki ellen tizenöt évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

Az eljárások is gyorsabbak lesznek. „Mindazok a szakértői intézetek, amelyek életellenes bűncselekménnyel kapcsolatban állásfoglalást kell hogy tegyenek, 90 napon belül meg kell tenniük, és erről a bíróságot tájékoztatniuk kell” – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve egy nap alatt szavazhassanak a módosításról, a képviselők négyötödének támogató szavazatára volt szükség. A szocialisták és a Bajnai-szövetség politikusai a házszabálytól való eltérést támogatták, a szigorításra azonban már nemmel voksoltak. Az előzetes letartóztatás időkorlátjának eltörlését a baloldali ellenzék alkotmányellenesnek tartja. „Egy eset, amikor valaki megszökik, nem indokolhat törvénymódosítást. Úgy hiszem, hogy ezt a kérdést a rendőrségnek kellene tudnia kezelni” – mondta a szocialista Bárándy Gergely.

A törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció és az LMP képviselői sem támogatták. „Ha a Fidesz számára valóban olyan fontos lenne, hogy ne kerüljön házi őrizetbe egy ároktői elkövető, akkor már múlt héten vagy két héttel ezelőtt is megtehették volna, mindenféle sürgős hókuszpókusz nélkül ezt az indítványt” – mondta Schiffer András.

A Jobbik szigorúbb szabályozást sürgetett, a radikális párt már az öt évvel büntetendő bűncselekményeknél is eltörölte volna az előzetesre vonatkozó időkorlátot. „Nem mehet tovább, hogy emberek, akik jó eséllyel életellenes bűncselekményt követnek el, kisétálhassanak az előzetes letartóztatásból” – fogalmazott Staudt Gábor képviselő.

A büntetőeljárási törvény több szigorítást is tartalmaz: a házi őrizetbe helyezett vádlottaknak kötelező lesz nyomkövetőt viselniük, ezenkívül alkalmassági vizsgálat indulhat a bíró ellen, ha mulasztás vagy gondatlanság miatt két évnél tovább húzódik egy peres ügye.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szavazás

Szavazás

Karácsony Gergely szerint hadban állunk Oroszországgal. Ön háborúpártinak tartja?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!