2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Elfogadhatatlan, hogy a főváros elzárná a vizet az agglomerációban

A kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat azzal fenyegetőzik, hogy elzárja a vizet az agglomerációban élők elől és így több százezer állampolgár az Alaptörvényben rögzített joga ellenére ellátás nélkül maradjon - közölte az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön.

  • Elfogadhatatlan, hogy a főváros elzárná a vizet az agglomerációban

A közlemény szerint ezért Lantos Csaba energiaügyi miniszter kezdeményezi a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát, hogy azok kizárják a vízátadási szerződések felmondásával való fenyegetés lehetőségét és kezdeményezi a hazai vízfogyasztás helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését fenntartva a lakossági felhasználók rezsicsökkentésének megőrzését.

Karácsony Gergely 214 milliárd forintos megtakarítással vette át a főváros vezetését és az egyre növekvő iparűzési adóbevételek ellenére Gyurcsány városházi embereivel együtt a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát. Ennek az árát most megszorításokkal és más településen élőkkel akarja megfizettetni. A kormány célja, hogy a magyar családok számára hosszú távon biztosított legyen a minőségi vízszolgáltatás, ezért - a rezsicsökkentés megőrzése mellett - fenntartja és erősíti az ellátás biztonságát.

Emiatt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat azzal fenyegeti és zsarolja az agglomerációs településeken élőket, hogy elzárja előlük a vizet és ezáltal több százezer állampolgár ellátás nélkül maradjon és sérelmet szenvedjen az Alaptörvényben rögzített, egészséges ivóvízhez való hozzáféréshez fűződő joga - írták.

Ezért Lantos Csaba energiaügyi miniszter levélben tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert arról, hogy kezdeményezi a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy azok egyértelműen kizárják az állami ellátási felelősség ellátását szolgáló vízátadási szerződések - a cégérdekre hivatkozva történő - felmondásával való fenyegetés lehetőségét. Emellett kezdeményezi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökénél a hazai vízfogyasztás általános helyzetének ellátásbiztonsági szempontú áttekintését, egyértelműen rögzítve, hogy a lakossági felhasználók rezsicsökkentését e területen is változatlan formában kell fenntartani - áll a közleményben.

Magyarországon minden településen elérhető az egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig több mint 86 százalékos, a szennyvíztelepek száma tíz év alatt megkétszereződött, ma már több mint 800 telep működik. Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválság azonban a víziközmű-rendszerre is hatással van és a kezelése nagy kihívást jelent az önkormányzatok és a cégek számára. Az ágazatot érintő kihívásokra rövid- és hosszú távú megoldásokat nyújt a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia, amely garantálja a víziközmű-szolgáltatás ellátásbiztonságát és műszaki-technológiai állapotának fenntartását, valamint a hálózat karbantartását és szükséges rekonstrukcióját. Emellett az Energiaügyi Minisztérium egy nagyszabású, az ivóvízhálózat fejlesztését célzó program indításán dolgozik - közölte az EM.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!