2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Életmentő készülékeket helyeznek ki a kormányablakokban

Újraélesztő készülékeket vásárolt és a használatához képzést is tart a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Eddig száz dolgozó tanulta meg a laikus újraélesztést és a félautomata defibrillátor használatát. Az életmentő készülékeket a kormányablakokban helyezik el.

  • Életmentő készülékeket helyeznek ki a kormányablakokban

Hódmezővásárhelyről és Szentesről is érkeztek köztisztviselők Szegedre, hogy megtanulják az újraélesztést és a defibrillátor használatát. A Szegedi Tudományegyetem klinikai központjával közös képzéshez kilenc újraélesztő készüléket vásárolt a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A szakember a gyors reagálásra hívják fel a figyelmet.

„Fel kell ismerni a keringésleállást, nagyon gyorsan kell cselekedni, a felismerés után az lesz a következő, hogy el kell kezdeni a mellkas-kompressziót. Minél hamarabb, minél jobb minőségben csináljuk, az a túlélést hosszútávon annál jobban javítja. És segítséget kell kérni, hogy a defibrillátor minél hamarabb odaérjen, mert az még, ami javítja a túlélést” – magyarázta Cserjés Andrea, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának szakorvosa.

A félautomata defibrillátor felismeri a ritmuszavart és jelzi, ha elektromos sokkra van szükség. A sokkolást a segítségnyújtó egy gomb megnyomásával végzi el. A cél, hogy a dolgozók be tudjanak avatkozni, ha bárki rosszul lesz ügyintézés közben.

„A legnehezebb a protokoll része, hogy az ember tudja, hogy mi után, mit hogyan kell csinálni. A fizikai része szerintem nem jelent gondot, a magabiztosság megszerzése a cél” – mondta Dr. Simonkáné dr. Molnár Mónika.

Egy-egy képzést 10-12 főnek tartanak Szegeden. A Csongrád Megyei Kormányhivatal évente egymillió ügyfelet szolgál ki. Eddig nem kellett használni az újraélesztő-készülékeket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!