2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Életmentő esetekben már leszállhat a helikopter

Hiába készült el tavaly a szegedi klinika sürgősségi betegellátó osztályához a helikopter leszállópálya, eddig nem használhatták, mert nincs üzembentartási engedélye, ezért a betegeket 3,5 kilométerről, a szegedi repülőtérről vitték be a klinikára mentővel. Az egyetem élére nemrég kinevezett kancellár azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól engedélyt szerzett, hogy életmentő esetekben használhassák a leszállópályát.

A sürgősségi betegellátóba havonta 4-5 olyan súlyos beteg érkezett, amit helikopter szállított a repülőtérre, és onnan mentővel kellett behozni. „A sürgősségi osztály orvosszakmai része, egészségügyi szakmai része készen áll a betegnek a fogadására, tehát nekünk extrát nem kell ehhez hozzáadni. Folyamatban van a helikopter-leszállót használhatóvá tevő engedélyeztetési eljárás, amelyet az egyetem folyamatos egyeztetéssel, megfelelő hatóságokkal végez. És mondom, az orvosszakma is várja már azt, hogy ennek, mint az egész beruházásnak, építkezésnek mikor lesz végre eredménye” – nyilatkozta Pető Zoltán, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ osztályvezető egyetemi docense.

A működéshez szükséges három engedélyből egy még hiányzik, egy jogszabály változás miatt ennek beszerzése közel 10 millió forintba kerülne. A Szegedi Tudományegyetem gazdasági-műszaki főigazgatója egy helyi lapnak azt nyilatkozta ez a kiadás nem volt betervezve a költségvetésbe, ezért az egyetem tárgyalásokat kezdeményezett az Emberi Erőforrás Minisztériummal, hogy tisztázzák, ezek a költségek kit terhelnek.

Az egyetem élére nemrég kinevezett kancellár azonban azonnal intézkedett, a közlekedési felügyelettel sikerült megállapodnia, hogy életmentő esetekben használhassák a leszállót, és az üzembentartási engedély beszerzését is elindította. „A Nemzeti Közlekedési Hatósággal egyeztettem, ennek során arra a megállapodásra jutottunk, hogy a szükséges üzembentartási engedély megszerzéséig a kórház sürgős, életet vagy életeket mentő esetekben fogadhat mentőhelikoptert az épület tetején kialakított mentőállomáson. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak az az álláspontja a kérdésben, hogy a leszállópálya-infrastruktúrával kapcsolatos jogszabályi előírásoknak minden körülmények között meg kell felelni, ám az ésszerűség jegyében ennél sokkal nehezebb terepkörülmények között is képesek a pilóták végrehajtani a manővereiket, és ez nem lehet akadálya az életmentésnek” – mondta Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

A 676 millió forintos beruházással megvalósult osztály közel 300ezer ember sürgősségi ellátását biztosítja a Dél-Alföldön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.
Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

A kormány másfél évtizedes munkájának eredménye, ahogy ma a Ludovika Campus kinéz – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ alapkőletételének ünnepségén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!