2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Belföld

Életfogytiglant kértek Rohácra és Portikra

Életfogytig tartó szabadságvesztést kért az Aranykéz utcai robbantás miatt Portik Tamásra és Josef Rohácra az ügyészség. A vádirat szerint az egykori olajmaffiózó adott megbízást a robbantásos merényletre, amelyben járókelők is meghaltak. A bombát a szlovák bérgyilkos készítette öt kiló TNT-ből, és ő is hozta távirányítással működésbe – állítja a vádhatóság.

Közel-keleti országokra emlékeztetett Budapest belvárosa 1998. július 2-án. A Váci utcával párhuzamos Aranykéz utcában kis Polskiba rejtett bombát robbantottak fel távirányítással. A célpont Boros József Károly volt, akit a sajtó azóta is Boros Tamásként emleget. Egy ideig ő is az olajmaffiát erősítette, de a merénylet idején már a rendőrök besúgója volt. Az energolosokra – köztük Portik Tamásra – is tett terhelő vallomást. A négy halálos áldozatot követelő bűncselekményt a Fenyő-gyilkossággal megvádolt Josef Rohác hajtotta végre, a szlovák bérgyilkos felbujtója pedig Portik Tamás volt a Fővárosi Főügyészség szerint.

– A vádirat lényege szerint a szlovák állampolgárságú elsőrendű vádlott 1998 júliusát megelőzően, vádlott-társától, az Energol Rt. egykori igazgatójától megbízást kapott Boros József Károly sértett megölésére, aki akkoriban a volt igazgatóra, illetve társaira nézve is, több bűncselekménnyel összefüggésben terhelő vallomást tett – jelentette ki Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vádhatóság indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék egyesítse az Aranykéz utcai robbantás ügyét a szintén 1998-ban elkövetett Fenyő-gyilkosságéval. Josef Rohác védője még nem kapta kézhez a vádiratot.

– Az Aranykéz utcai ügynek a teljes nyomozati iratát természetesen megkaptam és ismerem. Enyhén szólva nem győzött meg arról, hogy ennek alapján valakinek a büntetőjogi felelősségét meg lehet állapítani. Josef Rohác büntetőjogi felelősségét az én meggyőződésem szerint bizonyosan nem – jelentette ki Fülöp Tamás, Rohác védője.

Fülöp Tamás emlékeztetett rá, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében már elhangzott a vádbeszéd, és ő is elmondta védőbeszédét. „A Fenyő-ügynek a legutóbbi tárgyalásán az eljáró bíró már utalt rá, hogy akkor, ha az ügyész az Aranykéz utcai ügyben vádat emel még azelőtt, mielőtt a Fenyő-ügyben ítélethozatalra kerülne sor, egyesíteni fogja ezt két ügyet.”

A Fenyő-gyilkosság következő tárgyalása jövő kedden lesz a Fővárosi Törvényszéken. Portik Tamást egy másik alvilági leszámolás felbujtójaként már elítélték első fokon. Idén februárban a bíróság bizonyítottnak találta, hogy ő ölette meg egy elszámolási vita miatt Prisztás Józsefet 1996-ban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!