2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Életfogytiglant kértek a sajószögedi anyagyilkosra

Hír TV

2018. november 27., kedd 15:40, frissítve: kedd 15:55

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az ügyészség arra a férfira, akit azzal vádolnak, hogy tavaly áprilisban seprűnyéllel megverte majd egy késsel leszúrta édesanyját Sajószögeden. A vádlott és anyja között évek óta rossz volt a viszony, a férfi szerint az idős nő rendszeresen elvette a nyugdíját és ellopta a holmiját. Emiatt sokat veszekedtek, a vádlott többször meg is verte az asszonyt. A Miskolci Törvényszéken mindent beismert, azt mondta, megbánta tettét.

Előzetes letartóztatásból vitték a vádlottat a Miskolci Törvényszékre. Az ügyészség szerint saját anyját ölte meg 2017 áprilisában. A férfi és 80 éves édesanyja közös háztartásban éltek a Borsod megyei Sajószögeden. Rendszeresen veszekedtek, kezdetben csak kiabáltak egymással, később azonban a vádlott többször meg is verte az anyját. A rendőrség távoltartási végzésekkel próbálta elejét venni a bántalmazásnak. A férfi egy ilyen végzés hatálya alatt ment haza a tragédia napján is. Előző nap ugyanis megint fojtogatta az idős nőt, a szomszédok pedig rendőrt hívtak.

„80 éves édesanyját szidalmazta, felrótta neki, hogy előző nap bevitette a rendőrökkel, és az ott tárolt seprű nyelével, valamint egy fa karóval legalább 10-15 alkalommal felülről lefelé irányuló mozdulattal illetve további három alkalommal ököllel megütötte” – mondta Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség ügyésze.

Miután a seprűnyél és a karó is eltörött, a vádlott kést ragadott, és nyakon szúrta édesanyját. A dulakodásnak többen fültanúi voltak.

„A vádlott megérkezik hozzájuk, és teljesen úgymond nyugodtan, ahogyan azt a tanuk mondják, és közli, hogy megkéselte, megszúrta az anyját. Az egyik tanú vallomása szerint még olyan nyilatkozatot is tesz, hogy miszerint nehéz volt, mert védekezett, ellenállt” – tette hozzá Jogg Zsolt.

Az idős nő belehalt a bántalmazásba. A fia beismerte tettét, de azt állítja, nem emlékszik semmire. A bíróságon azzal magyarázta viselkedését, hogy anyja és testvére 25 éven keresztül rosszul bántak vele. Állítása szerint a nyugdíját elvették, személyes dolgait pedig eladták.

„Nagyon megbántam, és tiszta szívemből sajnálom. Ezen már nem tudok változtatni” – mondta a vádlott.

Az ügyészség a férfi ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott.