2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték a Balla Irma megölésével vádolt férfit

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfit hétfőn a Debreceni Ítélőtábla - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

  • Jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték a Balla Irma megölésével vádolt férfit

Fórizs Ildikó elmondta: a tábla jóváhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletét, de nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek D. Lajost.

A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A bíróság szerint a vádlott bántalmazta a sértettet, de azt nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy kizárólag ő bántalmazta és ennek következtében hunyt el. Ezért nem róható a terhére a különös kegyetlenség mint elkövetési mód - indokolta a bíró.

Az ítélőtábla nem látta indokát a büntetés enyhítésének vagy súlyosításának, a cselekmény kísérletkénti minősítésével tartotta arányos büntetésnek az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés büntetést - magyarázta.

A tényállás szerint D. Lajos 2007. április 6-án éjjel támadt rá a képviselőre az otthonában. Feszítővassal előbb többször fejen ütötte áldozatát, majd a nyakára ütött, olyan gégesérüléseket okozva, amelyek következtésben az asszony azonnal belehalt a sérüléseibe.

A sértett holttestét másnap hazaérkező fia találta meg.

A gyilkosság miatt korábban az áldozat fiát, ifj. S. Sándort első fokon 12 év fegyházra ítélték, de másodfokon új eljárást rendeltek el, majd felmentették.

Ifj. S. Sándor számára 2016-ban több mint tízmillió forintos kártérítést ítélt meg a Debreceni Járásbíróság. A harminc hónapot előzetes letartóztatásban töltő férfi korábban bejelentette, hogy a jogerős ítélet után perújítást kezdeményez a kártérítési ügyben.

A tényállás szerint D. Lajos 2007. április 6-án éjjel támadt rá a képviselőre az otthonában. Feszítővassal többször fejen ütötte áldozatát, aki belehalt a sérüléseibe.

A gyilkosság miatt korábban az áldozat fiát első fokon 12 év fegyházra ítélték, de másodfokon új eljárást rendeltek el, majd felmentették.

Tizenhárom évvel Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolása után ma jogerős ítélet születhet a Debreceni Ítélőtáblán. Tavaly első fokon a Nyíregyházi Törvényszék 15 év fegyházra ítélte D. Lajost. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, életfogytig tartó fegyházbüntetés érdekében fellebbezett azzal, hogy a vádlottat leghamarabb 30 év elteltével lehessen feltételes szabadságra bocsátani. A vádlott és védője felmentést, enyhítést kért.

A Nyíregyházi Törvényszék ítéleté­ben megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban Balla Irma debreceni családi házához ment azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak ismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését megbontotta, bejutott az udvarra, majd az egyik ablakon benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van.

 Az elkövető harminc év múlva szabadulhatna

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón jutott be a házba, majd a nála lévő feszítővassal áldozata fejét megütötte, aki az ágyon hanyatt esett. D. Lajos a feszítővassal több alkalommal megütötte az asszony arcát, fejét is, végül a sértett nyakán olyan gégesérülést okozott, amelynek következtében Balla Irma azonnal meghalt. D. Lajos ezt követően elvette a sértett mobiltelefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintot, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte, ezután a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott. Balla Irma holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.

Balla Irma meggyilkolásával először fiát, Schönstein Sándort gyanúsították, majd vádolták meg, a rendőrök szerint ugyanis „túlságosan nyugodtan fogadta, hogy megölték az anyját”. A perben 2010-ben 12 év fegyházra ítélték a fiút annak ellenére, hogy tagadta az emberölést, és a nyomozók vélekedésén túl semmilyen bizonyíték nem volt ellene. Ráadásul a nyomozás során a gyilkosság idején a szomszédos házon segédmunkásként dolgozó

D. Lajos kétszer is beismerte, hogy ő ölte meg az asszonyt, ám mindkétszer vissza is vonta a vallomását.

Schönstein – és az igazság – szerencséjére a gyilkosságot a Petőfi Attila vezette különleges ügyek főosztályának életvédelmis nyomozói kezdték el újra felgöngyölíteni. Egy új DNS-azonosító technológiát is kidolgoztak, amelynek segítségével az áldozat hálóingén és az ágyneműjén talált nyomokból 2013-ban azonosították D. Lajost.

D. Lajos vagyon elleni bűncselekmények miatt jelenleg is börtönben ül. Amennyiben a Debreceni Ítélőtáblán nem születik a Nyíregyházi Törvényszék ítéletével ellentétes határozat, jogerős lesz a verdikt, ellenkező esetben a Kúrián folytatódik harmadfokon az elszámoltatás.

Az sem mellékes, hogy Schönstein Sándor csak a jogerős ítélet birtokában indítványozhatja majd saját ítéletének felülvizsgálatát, jogilag ugyanis még mindig nem mondták ki, hogy nem ő követte el a gyilkosságot. Miután ez megtörténik, az áldozat fia kártérítési igénnyel fordulhat az államhoz az eljárás során elszenvedett nem vagyoni károk miatt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!