2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Életet menthet az időben érkező segítség

Hír TV

2019. október 16., szerda 16:11

Az újraélesztés technikáját tanították a Készenléti Rendőrség tagjai a járókelőknek az újraélesztés világnapján Budapesten a Keleti pályaudvarnál. A mentők évente mintegy nyolcezer olyan esethez vonulnak ki, ahol újraélesztésre van szükség. Ha még a mentők előtt, az első négy percben érkezik segítség, jelentősen nő a túlélés esélye.

Az ismert dal adja a ritmust. Az újraélesztés világnapján a Keleti pályaudvarnál a készenléti rendőrség tagjai mutatták be, hogyan lehet segíteni, ha valakinek leállt a szíve. Közülük volt, aki éles helyzetben is bizonyított már.

"Egy úriembert élesztettünk újra, arra lettünk figyelmesek, hogy a Népszínház utcában fekszik, odamentük, megvizsgáltuk, a keringése teljesen leállt, ezt követően kollégámmal, Balogh Ferenc rendőr törzsőrmesterrel elkezdtük az újraélesztést, 15 percen keresztül szívmasszázst alkalmaztunk, ezután megérkezett a mentőszolgálat, átvették tőlünk és sikeresen újra tudtunk éleszteni az úriembert közösen."

- jegyezte meg Bakos Zoltán, a Készenléti Rendőrség rendőr őrmestere.

Később mások is csatlakoztak, az újraélesztést a járókelők is megpróbálták. Mi is megtanultuk a helyes lépéseket.

Összekulcsolt kéz, erősebb kéz van alul, gyengébbik felül, ráhelyezkedsz és merőlegesen vagy, nyújtott könyökkel.

A mentők is arra biztatnak mindenkit, hogy segítsen.

"Hirtelen szívmegállás esetén az első négy percben dől el a beteg sorsa, ezen az időn belül kell elkezdeni az újraélesztést. A mentő ritkán ér ki ilyen gyorsan, ezért fontos, hogy aki éppen ott tartózkodik, tudjon és merjen is cselekedni."

- mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

Győrfi Pál kérdésünkre elmondta, a mentők évente nagyjából nyolcezer olyan esethez vonulnak ki, ahol újraélesztésre van szükség, ebből a siker-arány tíz százalék. Azonban a betegek több mint fele megmenthető lenne, ha valaki azonnal segítséget nyújtana.

Hír TV