2021. 10. 25. Hétfő Blanka, Bianka napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Belföld

Életet menthet az időben érkező segítség

Az újraélesztés technikáját tanították a Készenléti Rendőrség tagjai a járókelőknek az újraélesztés világnapján Budapesten a Keleti pályaudvarnál. A mentők évente mintegy nyolcezer olyan esethez vonulnak ki, ahol újraélesztésre van szükség. Ha még a mentők előtt, az első négy percben érkezik segítség, jelentősen nő a túlélés esélye.

Az ismert dal adja a ritmust. Az újraélesztés világnapján a Keleti pályaudvarnál a készenléti rendőrség tagjai mutatták be, hogyan lehet segíteni, ha valakinek leállt a szíve. Közülük volt, aki éles helyzetben is bizonyított már.

"Egy úriembert élesztettünk újra, arra lettünk figyelmesek, hogy a Népszínház utcában fekszik, odamentük, megvizsgáltuk, a keringése teljesen leállt, ezt követően kollégámmal, Balogh Ferenc rendőr törzsőrmesterrel elkezdtük az újraélesztést, 15 percen keresztül szívmasszázst alkalmaztunk, ezután megérkezett a mentőszolgálat, átvették tőlünk és sikeresen újra tudtunk éleszteni az úriembert közösen."

- jegyezte meg Bakos Zoltán, a Készenléti Rendőrség rendőr őrmestere.

Később mások is csatlakoztak, az újraélesztést a járókelők is megpróbálták. Mi is megtanultuk a helyes lépéseket.

Összekulcsolt kéz, erősebb kéz van alul, gyengébbik felül, ráhelyezkedsz és merőlegesen vagy, nyújtott könyökkel.

A mentők is arra biztatnak mindenkit, hogy segítsen.

"Hirtelen szívmegállás esetén az első négy percben dől el a beteg sorsa, ezen az időn belül kell elkezdeni az újraélesztést. A mentő ritkán ér ki ilyen gyorsan, ezért fontos, hogy aki éppen ott tartózkodik, tudjon és merjen is cselekedni."

- mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

Győrfi Pál kérdésünkre elmondta, a mentők évente nagyjából nyolcezer olyan esethez vonulnak ki, ahol újraélesztésre van szükség, ebből a siker-arány tíz százalék. Azonban a betegek több mint fele megmenthető lenne, ha valaki azonnal segítséget nyújtana.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Koronavírus - Elhunyt 75 beteg, 6688 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Eddig 5 938 665 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 718 873-an a második, 1 millió 104 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. 2021. október 25.

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő. 2021. október 25.

Több mint nyolcszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Az elmúlt héten az ország területén 2572 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!