2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Elegük lett a szomszédoknak a bűzből

Gumiabronccsal, műanyag palackokkal tüzelt egy férfi Pécsváradon, a szomszédokat zavarta a sűrű fekete füst és a kellemetlen szag. A Komlói Járásbíróság tárgyalja az ügyet, a férfit hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádolja az ügyészség.

  • Elegük lett a szomszédoknak a bűzből

A vádlott 2013 óta több éven keresztül jogszabály által tiltott anyagokat használt vegyes tüzelésű kazánjában. Hetente két-három alkalommal gumiabroncsokat, műanyag palackokat, kezelt faanyagokat égetett el. A szomszédok többször kérték, hogy hagyja abba, mert a kéményből szálló sűrű fekete füst és annak kellemetlen szaga zavarja őket.

A kazánból és a kéményből vett minta alapján a szakértő azt állapította meg, hogy a tüzelés után keletkező vegyületek izgatják a nyálkahártyát, belégzésük egészségügyi károsodást okozhat. A jegyzőkönyvből a bíró idézett:

„A tüzelésből származó szilárd anyagban található ragasztó alapanyag szerint az elégetett OSB lap, rétegelt lemez, faforgács lap. A szénhidrogének jelenléte olaj, fáradt olaj tüzeléséből is származhat. Megállapítást nyert továbbá, hogy a korom minta tartalmaz olyan összetevőket is, amik műanyagok és gumik égetéséből származhatnak. A tanúvallomások szerint a kazánház kéményéből időnként sűrű fekete füst távozik, égett gumi, vagy égett műanyag szag kíséretében” – ismertette Böröcz László bíró.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint az ilyen tüzelési mód akár szén-monoxid-mérgezést, vagy lakástüzet is okozhat. „A háztartási hulladékok égetése során mérgező gázok keletkeznek, amik egyaránt károsak az egészségre és a környezetre is. Emellett nagymértékű korom és kátrány lerakódását eredményezik a kémény belső falán, ami leszűkíti a járatot. Ezáltal visszaáramolhat a mérgező gáz, így a szén-monoxid is” – emelte ki Fábián Lilla.

Az ügyben elsőfokú ítélet tavasszal várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!