2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

Elbocsátásokhoz vezethet a rendelet?

Elbocsátásokhoz vezethet a két tannyelvű iskoláknál egy október végén megjelent miniszteri rendelet – a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke szerint. A rendelet ugyanis előírja, hogy 2017-től csak azok az iskolák működhetnének ilyen néven, ahol a beiratkozott diákok 80 százaléka érettségiig az intézményben marad. A köznevelési államtitkár szerint azonban sok intézmény már most is a szabályoknak megfelelően működik, lényegi változást nem hoz a szigorítás.

Matekóra németül az egyik fővárosi két tannyelvű gimnáziumban. A diákok több tantárgyat tanulnak idegen nyelven. Egy miniszteri rendelet szerint 2017-től csak azok a két tannyelvű iskolák maradhatnának meg, ahol a diákok 80 százaléka le is érettségizik. Ez azt jelenti, hogy az idei tanévtől kezdve egyetlen osztályban sem lehet nagyobb a lemorzsolódás 20 százaléknál. Tehát egy 30 fős osztályból hatnál többen nem távozhatnak. A Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke szerint az előírás teljesíthetetlen. „A nyelvi előkészítéssel folyó képzést végző iskoláknál általában az első év végén van egy vizsga. És a vizsgán nem megy át mindenki, tehát akadnak olyanok, akik egy év alatt nem tudtak úgy megtanulni a célnyelven, hogy tantárgyakat lennének képesek tanulni majd a következő évtől. Ha négy, három, öt gyerek kimarad abból az osztályból emiatt és egy másik osztályban folytatja, és később mondjuk két gyerek elköltözik, akkor itt már baj van” – mondta Horváth Gábor.


A miniszteri rendelet azt is előírja, hogy a diákok kilencven százalékának középfokú nyelvvizsgát vagy azzal egyenértékű, emelt szintű nyelvi érettségit kell tennie. Az igazgató szerint azonban felesleges emelt szintű érettségire kényszeríteni egy diákot, ha a továbbtanuláshoz elegendő neki a középszintű vizsga.

A köznevelési államtitkár szerint a szigorítás a minőségi oktatást szolgálja. „A két tannyelvű intézmények esetében – ha ezt a minőségi kvótát 2017 után nem lépi meg az intézmény – akkor is az fordulhat elő, hogy az intézmény nevéből a két tannyelvű minősítés vagy speciális jelleg tűnik el. tehát ilyen képzést nem indíthat, ilyen képzést nem folytathat” – fogalmazott Czunyiné Bertalan Judit.

A Kétnyelvű Iskoláért Egyesület elnöke szerint a minősítés megvonása elbocsátásokhoz vezethet. A két tannyelvű iskolákban követelmény, hogy csoportokban kell oktatni az idegen nyelven tanított tárgyakat, amihez több tanár szükséges. Ha az intézményt visszaminősítik normál gimnáziummá, a pedagógusok egy része feleslegessé válhat. Az egyesület a rendelet felülvizsgálatát kéri a minisztériumtól.


Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Vidéki Antifa-tag rongált Budapesten

Vidéki Antifa-tag rongált Budapesten

Az elkövető Jámbor András és Pikó András aktivistája, illetve korábban a tatabányai baloldali polgármester kabinetjének kommunikációs gyakornoka volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!