2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Éjféltől megszűnik a veszélyhelyzet

Éjféltől szűnhet meg Magyarországon a veszélyhelyzet. Ezután is érvényben maradnak azonban egyes intézkedések, amelyeket a járvány idején hozott a kormány. A hiteltörlesztési moratórium év végéig tart, a közterületi parkolás pedig még két hétig lesz ingyenes.

  • Éjféltől megszűnik a veszélyhelyzet

Ellenszavazat nélkül, 192 igennel szavazta meg kedden a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló javaslatot, ezzel semmissé tette a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és felszólította a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére.

A veszélyhelyzet a koronavírus magyarországi megjelenését követően, március 11-én hirdették ki, 15 napra, majd meghosszabbították. A veszélyhelyzetben érvényes rendkívüli jogrend tette lehetővé többek között a kijárási korlátozást, és a házi karanténban lévők ellenőrzését. De számos, a lakosságot segítő intézkedést is hozott a kormány.

A veszélyhelyzet megszűnésével a rendeleti kormányzás megszűnik, de több, a járvány alatt hozott intézkedés megmarad. Ezekről az országgyűlés külön törvényt hozott.

Év végéig nem kell fizetni szociális hozzájárulási adót a munkavállalók után. Ugyancsak év végéig fennmarad a hiteltörlesztési moratórium, és eddig lehet PIN-kód nélkül fizetni 15 ezer forintos összeghatárig. Az ingyenes parkolás július elsejéig marad, a vendéglátóhelyeknek pedig szeptember elsejéig nem kell közterület-használati díjat fizetni. Július elsejéig élnek a különféle adókedvezmények is.

A kormány még korábban döntött arról, hogy augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényt tartani, ez is érvényben marad.

Ezen kívül az országos tiszti főorvos javaslatára a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül.

Az átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt is elfogadta kedden az országgyűlés, de ezt már csak a kormánypárti képviselők szavazták meg.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása indokolt volt, a baloldalra azonban a válságban nem lehetett számítani - értékelt a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője.

Harrach Péter szerint a kormány bebizonyította, hogy demokratikus eszközökkel hatékonyan lehet kezelni egy olyan mértékű válságot, amelyet a koronavírus-járvány okozott.

Az államfő elrendelte a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény kihirdetését

Áder János köztársasági elnök szerdán elrendelte a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály kihirdetését.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden közölte:

a kabinet azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

Az egészségügyi válsághelyzetet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja. A jogszabályban meghatározták a hatósági házi karantén szabályait és lehetőséget adtak a felmentésre az alól különös méltánylást érdemlő esetekben.

Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban.

A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására veszélyhelyzetben - a törvényben már meghatározott intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. 

MTI/Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!