2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Ehhez képest jelentéktelenné válhat az orvoselvándorlás

Már nemcsak az orvosok, hanem az egészségügyi dolgozók körében is megkezdődött az elvándorlás. A szakdolgozók nem feltétlenül saját területükön helyezkednek el külföldön. Gyakran vállalnak takarítást is fizetésük többszöröséért. Az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke úgy látja, a jövőben tovább fokozódik a nyugat-európai munkahelyek elszívó ereje.

A győri kórházban osztályonként 12-13 ápoló és nővér dolgozik. Korábban a nappali műszakban öten-hatan segítették a betegeket, ma már csak hárman-négyen. A további létszámcsökkenés súlyos ellátási gondokhoz vezethet. A szakdolgozók nem feltétlenül az egészségügyben helyezkednek el külföldön.

– A magyar ápoló kincs számukra, mert más problémákat is meg tud oldani. Egy féléves nyelvkurzust is kifizetnek, de az idegen nyelv tudására nincs mindenhol szükség. Konkrétan az egyik dolgozónk takarítónőnek megy Bécsbe egy szállodába, mert ott keres 1500 eurót – mondta a Hír TV-nek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, Tamás László János.


Egyre több ápoló kér éjszakai műszakot, hogy nappal másodállást vállalhasson beteggondozóként vagy áruházi pénztárosként. A másod- és harmadállások között vergődő egészségügyi szakszemélyzet érthetően a főállásába visszatérve nem lesz pihent állapotban, sokkal nagyobb a tévesztés, a hibázás lehetősége. Ez a gyógyszerezésnél óriási kockázatot jelent egy kórházi osztályon.

A MOK megyei elnöke arra számít, hogy egyre több egészségügyi szakdolgozó fordít hátat Magyarországnak. Begya László elmondása szerint további egymillió alkalmazott hiányát jelzik az előrejelzések Nyugat-Európában. Hallatlanul nagy elszívó erőt jelent az, hogy a hazai fizetések 4-5-szörösét kapja egy szakdolgozó külföldön – tette hozzá a szakember.

Jelenleg egy 20-30 éves tapasztalattal rendelkező nővér bruttó 100-110 ezer forintot keres a hazai kórházakban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!