2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Együtt ünnepelte a két államfő a lengyel-magyar barátság napját

Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel elnök a lengyelországi Kielcében ünnepelte meg a lengyel-magyar barátság napját. A két államfő felavatta Bartók Béla emlékművét, majd szentmisén vettek részt és megtekintették az ifjúsági kézilabdatorna döntőjét. A lengyel-magyar barátság napja 2006 óta ünnep.

  • Együtt ünnepelte a két államfő a lengyel-magyar barátság napját

Bartók Béla bronzból készített mellszobrát a Kielce belvárosában lévő sétányon avatta fel Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel avatta fel. Magyar-lengyel két jó barát – idézi a régi mondást egy gurál, azaz kárpáti lengyel népi viseletbe öltözött férfi, a két nép több évszázados barátságára és sorsközösségére utalva.

A két államfő mécsest gyújtott a második világháborúban elesett cserkészek emlékművénél, majd megkoszorúzták a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak, köztük Lech Kaczynski elnök emléktábláját is.

 Áder János és Andrzej Duda ezután a kielcei székesegyházban szentmisén vett részt, majd a magyar-lengyel ifjúsági kézilabdatorna döntőjét tekintették meg. A lengyel-magyar barátság napját Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő 2006-os győri találkozója óta ünneplik meg. A rendezvényeket Magyarországon és Lengyelországban felváltva, évente tartják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!