2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Együtt tiltakozott a szélsőbaloldal és az MSZP

Együtt tiltakozott a szélsőbaloldallal az MSZP elnökségi tagja a budapesti közgazdasági egyetem előtt a Marx-szobor áthelyezése ellen. Komjáthy István szerint a kommunista ideológus Orbán Viktor rendszerét is túléli. A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének titkára felháborítónak nevezte a demonstrációt.

„A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el.” Ez az egyik utolsó mondata Engels és Marx közös szellemi termékének, a Kommunista Kiáltványnak. Hazai követőik a Corvinus Egyetemnél tiltakoztak az ellen, hogy a Marx-szobor az aulából átkerül az intézmény történetét bemutató kiállításra.

Tamás Gáspár Miklós filozófus gyáva konformistáknak nevezte azokat, akik eltávolítják a kommunista ideológus szobrát. Az MSZP-t megjárt Krausz Tamás történész mellett Komjáthy István, az MSZP egyik jelenlegi elnökségi tagja is szólt az egybegyűltekhez. „El fog tűnni ez az aljas és cinikus rendszer, de Marx marad. El fognak tűnni Orbán Viktor hűbéresei is, de Marx marad” – mondta Komjáthy István.

A tiltakozók a beszédek után benyomultak az egyetem aulájában álló Marx-szoborhoz, ahol felvételeket nem készíthettünk. Később viszont szót válthattunk az odabent Marxszal fényképezkedő Scheiring Gáborral, aki a Bajnai Gordonnal szövetséges Párbeszéd Magyarországért mozgalmat erősíti. Szerinte lehet vitázni Marxszal, de a szobrát nem kell eltávolítani. „A kommunizmussal kapcsolatos nézetei, a szocializmussal kapcsolatos nézetei valószínűleg kidolgozatlanok, helyenként alaptalanok vagy elnagyoltak voltak, de az is biztos, hogy nagyon sok elemzése megállja a helyét” – mondta Scheiring Gábor.

Ellentüntető is volt a helyszínen. Neki nem a társadalomfilozófiai okfejtések jutnak eszébe, ha azt hallja: kommunizmus. Hajdú Máriát a családjával együtt bírósági ítélet nélkül 1950-ben internálták. Kisgyermekként három évig élt barakkokban a Hortobágyon, a rendszer Marxra és Leninre hivatkozott. „Sajnos nagyon kevés szó esik rólunk, és nagyon-nagyon rosszul esik, hogy itt, ennek az elvnek az alapján képesek ünnepelni – nagyon nagy szavakat mondok – ennek a »nem mindennapi« embernek a létét” – mondta Hajdú Mária, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének titkára.

Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora csütörtökön levélben nyugtatta meg az egyetemi polgárságot, hogy Marx szobra nem ideológiai okokból kerül át az egyetemtörténeti kiállításra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!