2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

Együtt gyakorlatoztak magyar Gripenek és brit Tájfunok

Hír TV

2018. augusztus 2., csütörtök 18:28, frissítve: csütörtök 19:32

Flying Sword néven tartanak közös hadgyakorlatot brit és magyar pilóták Kecskeméten. A királyi légierő két Typhoon kiképző repülőgéppel érkezett Magyarországra, hogy gyakorolják az összehangolt feladatmegoldást a magyar Gripenekkel.

Magyar Gripenek és brit Tájfunok gyakorlatoztak együtt Kecskemét fölött. A közös hadgyakorlat célja, hogy a Brit Királyi Légierővel közösen végrehajtott feladatok által fejlesszék a magyar Gripenek műveleti képességeit.

„Két különböző típusú repülőgépről beszélünk, és hogyha picit ránéznek a Tájfun repülőgépre, ez egy két hajtóműves, nagyon-nagyon erős repülőgép. A mienk egy kicsivel kisebb. Ők a közelharcban természetesen előnyt élveznek a két hajtóművel, viszont amilyen gyakorlatokat hajtottunk végre a harcgyakorlatoknál, teljesen partnerek voltunk” – emelte ki Ugrik Csaba, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis dandártábornok parancsnoka.

A bemutatón ott volt az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is. Iain Lindsay azt mondta, a magyar és az angol légierő kapcsolatát kiváló együttműködés jellemzi, a magyar és brit állományt szoros szakmai és baráti kapcsolat fűzi össze.

 
A Magyar Légierő JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe felszáll a Flying Sword brit–magyar közös harcászati kiképzés nyilvános napján.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

„Az elmúlt években több alkalommal került sor közös kiképzésre a magyar légerő és a királyi légierő között, azonban ki kell emelnem, hogy ez az első alkalom, amikor brit Tájfun vadászgépek bilaterális kiképzésen vettek részt magyar Gripen vadászgépekkel” – tette hozzá a nagykövet.

A közös repülés során egyébként kiderült, a magyar pilóták szakmai tudása semmiben sem marad el a brit kollégákétól. Az alapkiképzést is ugyanott, egy kanadai bázison kapták. A brit tájfunok jelenleg megerősítő feladatot látnak el a román légtérben, így a közös hadgyakorlat után oda térnek majd vissza.