2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Egyre többször csengetnek az országban az online kasszák

Augusztus közepén már többször csengetett a pénztárgép a nagy áruházláncokban, a kisebb élelmiszerboltokban, a piacokon, a dohányboltokban és a gyógyszertárakban is, mint tavaly – tudtuk meg az adóügyi államtitkártól. Izer Norbert az online pénztárgépek adatait ismertetve összességében úgy fogalmazott: a kereskedelemben és a vendéglátásban – az adatok szerint – az újranyitás után egyre inkább élénkül a kereslet. Úgy vélekedett: a forgalomnövekedés, a béremelkedés, a munkahelyek számának alakulása és az ütemesen érkező állami bevételek együtt azt mutatják, hogy hatékony volt a válságkezelés.

  • Egyre többször csengetnek az országban az online kasszák

Az online pénztárgépekről rendszerint a feketegazdaság elleni hatósági fellépés kapcsán esik szó, pedig a 2014 óta rendszerben lévő kasszák másra is alkalmasak. A pénztárgépek ugyanis állandó kapcsolatban állnak az adóhivatallal, így naponta, de akár óránként nyomon követhető a kereskedelem, a vendéglátás egy-egy szeletének forgalma vagy éppen az ágazatok teljes, országos teljesítménye. – Túlzás nélkül állítható, hogy a koronavírus okozta válság kezdeti időszakában létkérdés volt, hogy a kormány hiteles és az adott pillanat folyamatait bemutató adatokhoz jusson a gazdaság állásáról.

 
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára MTI/Kormány.hu/Botár Gergely
 

Ilyen formán az online pénztárgépek alapvető szerepet játszottak a gazdaságvédelmi intézkedések meghozatalában – mondta lapunknak az adóügyi államtitkár. Izer Norbert példaként a vendéglátást hozta fel.

Tavaly áprilisban 82 milliárd forint bevételt ütöttek be a vendéglátósok a kasszákba, idén áprilisban viszont mindössze 26 milliárd forintot.

– Látszott, hogy nagy a baj, lépni kell – mondta, majd hozzátette, hogy a válságkezelés csak akkor lehet sikeres, ha az adóügyi és más könnyítések illeszkednek a krízis súlyához. Könnyen belátható, hogy ha az állami segítség kisebb a szükségesnél, akkor eredménytelen lesz, ha viszont túlzó, úgy a költségvetést érintheti rosszul, felborulhat az egyensúly. 

Az elmúlt pár hónap adatai közül Izer Norbert kiemelte, hogy az elektronikus cikkek kereskedelmében március óta 17 százalékos visszaesés volt, de nem sokkal jobb a helyzet a kulturális-szabadidő termékeknél sem. Jelentős forgalomeséssel szembesülhettek a ruha-, az ékszer- és az illatszerboltok is.

  

Ellenben emelkedés mutatható ki a múlt évi adatokhoz képest a gyógyszer-kereskedelemben, valamint az élelmiszer, a dohány és az ital piacán, miként nagyobb forgalmat bonyolítottak le a válság kezdete óta a nagy áruházláncok is.

– Utóbbiak csak az elmúlt egy héten majdnem tíz százalékkal nagyobb értékesítést ütöttek be az online pénztárgépekbe, mint tavaly ugyanekkor – mondta az államtitkár, aki a vendéglátás helyzetére kitérve azt emelte ki, hogy bár az ágazat a válság tavaszi kezdetén óriási veszteségeket szenvedett el, a pénztárgépbe beütött legális forgalma most már alig marad el a tavalyitól.

Az adóügyi államtitkár szerint az adatok mindenképpen biztatók, azt mutatják ugyanis, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója, a belső fogyasztás, ha nem is zökkenőmentesen, de kimászik a gödörből. Izer Norbert megjegyezte: a vállalkozások forgalmának emelkedése mellett a munkahelyek száma is kezd visszakapaszkodni a korábbi szintre, s a bérek növekedése is tovább tart idehaza.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!