2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Egyre többen kérhetik akár a munkahelyükön is a vakcina beadását

Parragh László: A kamara kampányt indít, hogy a dolgozók minél hamarabb védettek legyenek

Magyar Nemzet

2021. május 12., szerda 07:18

Helyben is megszervezhetik munkavállalóik oltását a hazai gazdasági társaságok a helyi kormányhivatalok segítségével – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: oltási kampányt indítanak annak érdekében, hogy erre a lehetőségre felhívják a vállalkozások figyelmét, ezzel is gyorsítva az átoltottság elérését és a gazdaság teljes újraindítását.

– Oltási kampányt indít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), amelynek során arra kívánja felhívni a vállalkozások figyelmét, hogy lehetőségük van helyben megszervezniük munkavállalóik beoltását – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek ­Parragh ­László. Az MKIK elnöke kiemelte:

mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak elemi érdekük a gazdaság mielőbbi újraindítása, a munkavállalók egészségének védelme és a kereslet stabilizálódása. Erre jelenleg a minél szélesebb körű átoltottsággal van lehetőség,

ennek elérésében kívánja támogatni a kamara a magyarországi gazdasági társaságokat.

– Az összes hazai vállalkozásnak lehetősége van arra, hogy helyben, saját telephelyén megszervezze munkavállalói beoltását.

A lehetőség ugyanakkor a nagyobb, több munkavállalót foglalkoztató száz-kétszáz vállalkozásnak jelenthet érdemi előrelépést. A munkahelyi oltakozás előnye egyfelől a dolgozók szervezett, munkavégzéshez igazodó oltása, másfelől a magyarországi átoltottság jelentős felgyorsítása – emelte ki Parragh László.

 

Az elnök a részletekről elmondta: a vállalkozásoknak a helyi kormányhivatalhoz kell fordulniuk, amennyiben élnek a vállalati szintű oltás lehetőségével. A kormányhivatal felveszi az illetékes szervekkel a kapcsolatot, egyebek mellett a Belügyminisztériummal. Természetesen a szükséges vakcinamennyiség szállításával, tárolásával kapcsolatos logisztikai feladatokat nem a cégeknek kell megszervezniük.

Parragh ­László rámutatott,

nem egyszerű feladat a munkahelyi oltakozás megszervezése, mivel egy adott nagyvállalatnak nemcsak a központjában kell megteremteni a lehetőséget, hanem a vidéki kirendeltségeken, telephelyeken is.

Sok cégnél az üzemorvosi rendelő, az állandó üzemorvosi jelenlét miatt egyszerűbb a szervezés, ugyanakkor ott is meg kell teremteni a feltételeket, ahol nem áll rendelkezésre helyben rendelő, illetve egészségügyi személyzet. Ezekben a szervezéssel összefüggő feladatokban is a kormányhivatal nyújt segítséget.

Ha adottak a feltételek, a munkahelyen is kérhető lehet a vakcina, a szervezésben pedig a kormányhivatal segít
Fotó: Kozma Péter / MTI

Parragh László példaként említette:

az MKIK a közelmúltban kötött előzetes megállapodást a Magyar Bankszövetséggel, a tárgyalások eredményeként a bankszektor munkatársainak a közeljövőben így már lehetőségük lesz a szervezett munkahelyi oltatásra.

A kamara elnöke kérdésünkre kiemelte:

új, kedvező helyzetet teremt, hogy Magyarországon immár széles körben rendelkezésre áll nagy mennyiségű vakcina, vagyis aki be szeretné magát oltatni, már nem kell várakoznia a lehetőségre.

Parragh László ugyanakkor arra is figyelmeztetett,

hogy az átoltottság növekedésével azoknak a meggyőzése válik kulcsfontosságúvá, akik valamilyen okból nem szeretnék beadatni maguknak a védőoltást.

Emlékeztetett: a védettséget igazoló plasztikkártya egyre fontosabbá válik, és megléte nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy a lakosság visszakaphassa a járvány előtti életét. Az MKIK elnöke hozzátette:

noha az oltás felvétele nem kötelező, ez az egyetlen esély arra, hogy elkerüljünk egy esetleges újabb járványhullámot, amely már beláthatatlan gazdasági és társadalmi károkat okozna,

és újabb korlátozásokat vonna maga után.

A közeljövőben tehát indokolttá válhat, hogy adott esetben a munkáltatók különbséget tegyenek az oltott és oltatlan munkavállalók között.

Az MKIK napokban induló oltási kampányától függetlenül is lehetőségük van a cégeknek a vállalati szintű oltatásra.

Korábban már megszervezte munkavállalói körében a védőoltás beadatását egyebek mellett a Mol, a Richter, a győri Audi-, a kecskeméti Mercedes- és az esztergomi Suzuki-gyár is.

 

 

Magyar Nemzet