2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Egyre több tudományos tény szól a tejmentes táplálkozás mellett

  • Egyre több tudományos tény szól a tejmentes táplálkozás mellett

Egyre több tudományos tény szól a tejmentes táplálkozás mellett

A tejmentes táplálkozás napjainkra kimondva- kimondatlanul is „trendivé” vált, ugyanakkor az újabb kutatások a tejmentes életmód előnyei között – például, hogy megoldást jelent a tejérzékenység jelentette problémákra is – számos más egészségi hatást is megemlítenek.

Ezek szerint a tejmentes étrend, bizonyos új kutatási eredmény alapján, csökkentheti bizonyos krónikus betegségek – mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések – kockázatát, és elősegítheti az emésztőrendszer egészségének megőrzését is. A tejmentes termékek e jótékony egészségi hatásain túl – különösen a tojásfehérje-alapú alternatívák – gyakran magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, ami a vegetáriánus étrendet követők számára kiemelt jelentőséggel bír.

El kell kerülni a minőségi éhezést

„Nagyon fontos a kiegyensúlyozott, minél változatosabb étkezés. Ugyanakkor a minőségi éhezés elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje- és vitamin-, illetve ásványianyag-bevitel. Szakmai álláspontunk szerint az emberi szervezet számára rendkívül jól hasznosuló proteineket tartalmazó, tojásfehérje-alapú helyettesítők a növényi alternatívákkal szemben sokkal jobb lehetőséget biztosítanak például a túró vagy tejföl kiváltására” – emelte ki Dr. Németh Csaba.

Most két magyar üzem fogott össze kifejezetten a speciális étrendet folytatók nassolásának könnyítésére. Díjat is kaptak. 


Egészséges fagyasztott desszertet dobott piacra a Mentes Cukrászüzem és a tojástermékekre specializálódott ToTu egy közös projekt keretében. A glutén-, tej- és hozzáadott cukrot nem tartalmazó töltött „túrós” tésztagolyókat nem csak azoknak ajánlják, akik diétáznak vagy valamilyen ételintoleranciában szenvednek. A termékek finomak is, erről árulkodik, hogy elnyerték a rangos „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” díjat Élelmiszer kategóriában.

A termékfejlesztés során a két vállalat szakértői a tejmentesség élettani hatásait is figyelembe vették, hiszen egyre növekszik a tejmentes életmódot folytatók és az egészséges alternatívákat keresők száma. Az egyre többhelyen megvásárolható epres, barackos és kapros ízesítésű „ToTu - Mentes töltött golyó termékcsalád” alig jelent meg a kiskereskedelmi forgalomban, mikor már rangos elismerést kapott. Május közepén egy 24 tagú szakmai zsűri bírálata alapján az Élelmiszer kategóriában elnyerte az „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” díjat.

A tejmentes életmódot követők örülhetnek a Totu és a Mentes desszertjének

„Ez az elismerés hatalmas megtiszteltetést jelent a termékfejlesztéssel foglalkozó csapatunk számára. A Mentes Cukrászüzemmel több évre visszanyúló együttműködésünk közös metszete mindig is az olyan allergénmentes termékek fejlesztése volt, amelyek megoldást jelentenek a különböző ételintoleranciával küzdő emberek számára, miközben az egészségmegőrzést is támogatják. Ezért a Mentes Cukrászüzem tej-, glutén- és hozzáadottcukor-mentes süteményeibe remekül passzoltak a mi tojásfehérje-alapú proteindús, szénhidrát- és zsírmentes túró-, tejföl- és cukrászati krém-alternatíváink. Ezek a termékek főleg a tejmentes táplálkozást követők életét könnyítették meg nagy mértékben” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, a ToTu kutatás-fejlesztési igazgatója.

A fenntarthatóság is elsődleges a Mentesnél és a Totu-nál

A Mentes Üzem és a ToTu közösen vállalt célja, hogy a fogyasztók számára egészséges, ízletes és környezettudatos alternatívákat kínálva új irányt szabjanak a funkcionális élelmiszerek piacán. A cégvezetők arra is felhívták a figyelmet, hogy a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottak a fenntarthatósági követelményekre és az etikus gyártási folyamatokra, tehát a magas minőségi elvárásoknak való megfelelés mellett a lehető legkisebb környezeti terhelésre törekedtek.

A töltött tésztagolyók hamarosan elérhetők lesznek a hazai és nemzetközi piacokon, így mindenki számára lehetőség nyílik az új és innovatív termék kipróbálására. A közösen végzett termékfejlesztések nem állnak meg ezen a ponton: a közeljövőben több ízesítéssel hasonlóan finom és előnyös összetételű közös piaci bevezetésre várható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!