2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Belföld

Egyre több idősotthonban jelenik meg a koronavírus-fertőzés

Egyre több idősotthonban jelenik meg a koronavírus-fertőzés. A héten Pécsett és Nyíregyházán is több idős fertőzöttet találtak, a honvédség mindkét esetben fertőtlenítette az épületet, és megkezdődött a kontaktkutatás.

  • Egyre több idősotthonban jelenik meg a koronavírus-fertőzés

Pozitív lett a koronavírus-tesztje a nyíregyházi Tündérkert Szeretetotthon egyik dolgozójának, majd több mint húsz bentlakó is megfertőződött. Az intézmény fertőtlenítésére a Magyar Honvédséget vetették be.

Két ütemben hajtjuk végre a fertőtlenítést: egyszer, egy ködképzős hidrogénperoxid és nátrium-hipoklorid alapú fertőtlenítő szerrel, majd a második körben a MOL Hygi Flow Rapid elnevezésű fertőtlenítőszerrel permetezve. Ez érinti mind a vizesblokkokat, mind az orvosi helyiségeket, mind pedig a hálókörleteket, illetve lakószobákat, közösségi tereket

- mondta Urbán Levente, a Magyar Honvédség századosa. 

Ez már a pécsi Integrált Nappali Szociális Intézmény, ahol szintén az egyik ott dolgozó tesztje lett pozitív. A járási hivatal megkezdte a szükséges intézkedéseket, megkezdődött a kontaktkutatás és a tesztelés. 

Március óta speciális intézkedésekkel, védekezéssel próbáljuk megelőzni a fertőzést, de nem tudunk olyan intézkedéseket tenni, mint egy bentlakásos intézmény. Az pedig ápolásra, gondozásra további szükség van

- fogalmazott a Pécsi Integrált Nappali Szociális Intézmény igazgatója, Varga Mónika. 

Az idősek továbbra is fokozott veszélynek vannak kitéve, ugyanakkor a kutatások igazolták: sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat a koronavírus-fertőzés, mint azt eddig feltételezték – erről már a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa beszélt a köztelevízióban.

A koronavírus rendkívül sok szervrendszert támad meg. Úgyhogy nem kell csodálkoznunk azon, hogy szívbetegség, az izomrendszert érintő fáradtság, a központi idegrendszert érintő különböző alvászavarok, gyengeség támad a koronavírusból gyógyult betegek után. Úgy tűnik, hogy körülbelül 40 százalékban jelentkeznek ilyen tünetek, ami rendkívül elszomorító, de mutatja azt, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem szinte valamennyi szervrendszert

- mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. 

A szakember hozzátette: koronavírus esetén a gyógyulási idő is jóval hosszabb, mint más vírusfertőzés után. Az Operatív Törzs továbbra is arra kér mindenkit: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőség szerint tartsák be a szociális távolságot, valamint gyakran és alaposan mossanak kezet.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!