2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Egyre több borsodi településen kapnak állandó állást a közmunkások

Egyre több borsodi településen helyezkednek el állandó munkára a közfoglalkoztatottak. Az elmúlt pár év alatt Arnóton és Hejőszalontán is a felére csökkent a közmunkások száma. A legtöbben a magasabb fizetés, és a családtámogatási kedvezmények miatt hagyják ott a közmunkát, és összeszerelő üzemekben, vagy betanított munkára alkalmazzák őket. Sokan az ország másik felébe is elköltöznek egy-egy munkahely miatt.

  • Egyre több borsodi településen kapnak állandó állást a közmunkások

Már az őszi munkákra készülődnek a Borsod megyei Arnóton. A 2500 lakosú faluban minden területrendezési, és karbantartási munkát közfoglalkoztatottak végeznek. A teendő nem lesz kevesebb, a dolgozók száma azonban évről évre csökken.

„2016-ban volt a csúcspontunk, amikor 120 fővel dolgoztunk. Tavaly nyolcvan, illetve az éven már ötven fővel dolgozunk. Létszámunk csökkenése abból adódik, hogy sikerült munkahelyet találnia az embereknek, sikerült elhelyezkedni. Van, akik családostól a Dunántúlra költöznek, nagyobb lehetőségük van” – ismertette Kovácsné Kálai Ilona, közmunka-irányító.

A nagyobb fizetés, az állandó bejelentett munkahely, és a családtámogatási kedvezmények –ezek motiválják a közfoglalkoztatottakat, hogy állást keressenek, mondja az arnóti közmunka irányítója. A férfiak legtöbbször az építőiparban, a nők összeszerelő üzemekben, és konyhán helyezkednek el.

A közeli Hejőszalontán folyamatos képzésekkel igyekeznek felzárkóztatni a közmunkásokat. A faluban mindenki több bizonyítvánnyal is rendelkezik. „Most végeztem egy raktáros, targoncás tanfolyammal, nem szerettem volna munkakiesést, ezért bejöttem az önkormányzathoz egy-két hétre, viszont a TVK-n lesz nekem munkahelyem, el van intézve” – mesélte egy helyi.

A település polgármestere szerint a tanfolyamok nemcsak tudást adtak az embereknek, hanem arra is megtanították őket, hogyan kell dolgozni. Ennek köszönhető, hogy könnyebben el tudnak helyezkedni.

„Az utolsó 3-4 évben szinte megfeleződött a közmunkások száma. Amíg ezelőtt négy évvel 140 fő munkanélküli dolgozott az önkormányzatnál különböző projektekben, most 85 fő dolgozik. Most már keresni kellene a közmunkásokat, hál istennek azért az iparnak sikerül felszívni, különböző helyekre azért elmentek az emberek. A képzésből kifolyólag is, meg aki úgy gondolta, hogy kevés a közmunkás fizetése az elment valahová” – hangoztatta Anderkó József.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 35 ezren élnek közmunkából. Regisztrált álláskeresőből is itt van a legtöbb, a megyében csaknem 30 ezer embernek nincs munkája.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!