2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Egyre több az 1-es típusú diabéteszes gyermek

Hír TV

2019. január 12., szombat 18:44

Évről évre nő az 1-es típusú diabéteszes gyerekek száma, a betegség előfordulása a 6 év alattiaknál is egyre gyakoribb. 250-300 gyermeket diagnosztizálnak évente Magyarországon az autoimmun betegséggel.

Évente 3-4 százalékkal emelkedik az 1-es típusú diabétesszel küzdők száma. Ők azok, akiknek egész életükben szükségük lesz inzulinkezelésre.

„Amit én szoktam csinálni az a cukormérés, az inzulin beadása. Meg anya mondta, hogy lassan majd tanulhatjuk belőni a kanült, meg az inzulint kiszámolni” – mondta a 10 éves Nagy János Gergely, akinél 9 éve diagnosztizálták a betegséget. Csak az ő iskolájában 3-4 cukorbeteg gyerek van rajta kívül.

Az egyes számú Bókay Gyermekklinika és Szurikáta Alapítvány 14. országos gyermek diabétesz napjára cukorbeteg gyerekeket vártak. A szórakoztató programok mellett a gyerekek és családjaik választ kaphattak kérdéseikre és a szakemberek tanácsokkal látják el őket.

„Egészséges egyénnél, hogyha éhgyomorra mérjük a vércukorszintet, akkor 6 mmol/ l alatt van annak a szintje, étkezés után ez valamennyivel megemelkedhet. Diabéteszről akkor beszélünk, ha 11,1 fölött van a nap folyamán bármikor mért vércukorszint” – magyarázta Nagy-Szakáll Zsuzsanna, házi gyermekorvos, diabetológus.

A cukorbetegségnek két fajtája van. A kettes típusú az, amely leginkább idősebb korban jelenik meg és az életmód függvénye, az egyes típusú diabétesz a fiatalkori cukorbetegség.

„Ez egy autoimmun betegség, ami sajnos bárkit érinthet. Az immunrendszernek egy téves működése indítja be az inzulint termelő béta sejtek pusztítását. És amikor már ezeknek a sejteknek egy nagyon nagy hányada elpusztult akkor lépnek fel azok az enyhe tünetek, hogy sokat iszik, sokat pisil, fáradt, fogy a gyerek” – mondta Kocsisné Gál Csilla, Szurikáta Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Azt még kutatják az orvosok, hogy mi okozhatja az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek számának növekedését.

„Tudjuk, hogy vannak örökletes tényezőknek is szerepe ebben a kérdésben, na nem úgy, hogy anyáról leányra, apáról fiúra, de a családban gyakrabban előfordul az egyes típusú diabétesz. És vannak külső környezeti tényezők ezeknek a kutatása napjainkban is nagy erővel zajlik” – mondta Körner Anna, MDT és MGyT Közös Gyermekdiabétesz Szekció elnöke.

Jelenleg a világon a 15 év alatti, 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek becsült száma félmillió körül van, Magyarországon minden hatszázadik gyermek érintett – így a cukorbetegség mára az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegséggé vált.