2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Egyre népszerűbbek az egyetemeink

Öt év alatt 7-ről 12 százalékra nőtt a magyar felsőoktatást választó külföldi tanulók száma, ami Rétvári Bence szerint egyértelmű bizonyítéka a hazai egyetemek által kibocsátott diplomák nemzetközi értékének. A KDNP alelnöke arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az egészségügyi képzésekben különösen szembetűnő a változás: tavaly már több mint kétszer annyi külföldi szerzett nálunk általános orvosi diplomát, mint 2010-ben.

  • Egyre népszerűbbek az egyetemeink

Több mint 85 ezer hallgató kezdi meg a tanulmányait ezekben a napokban a magyar főiskolákon és egyetemeken, s az utóbbi évek tapasztalatai szerint egyre több külföldi diák dönt úgy, hogy hazánkban tanul tovább – közölte a Magyar Nemzettel Rétvári Bence , a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke.

A politikus kiemelte: e tény önmagában is cáfolja a balliberális ellenzék azon állítását, miszerint hanyatlik Magyarországon az egyetemi, főiskolai élet, a diplomáink fokozatosan leértékelődtek, kivéve persze, ha azokat a Soros-egyetem bocsátotta ki.

– Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya a teljes hallgatói létszámon belül. A magyar felsőoktatásban, különösen az egészségügyi és az agrárképzésben nemzetközi összehasonlításban is kimagasló a külföldi hallgatók aránya, amely általában véve is magasabb nálunk, mint az OECD-országok átlagában.

A legtöbben Németországból érkeznek, de sok kínai fiatal is a hazai kínálatból választ, ami fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar diplomák nemzetközi értéke kiemelkedő – fogalmazott az országgyűlési képviselő, hozzátéve: mindez természetesen nem lehet független attól, hogy a kormány 2019-ben immár 46,1 százalékkal fordít többet az egyetemekre és főiskolákra, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszak végén. Vagy attól, hogy ugyanebben az időszakban a felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatottak bérei mintegy 27 százalékkal emelkedtek, és több ütemben nő a hallgatói normatíva is – jegyezte meg.

Szerinte különösen szembetűnő mindez az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzések esetében. – 2010-ben 141 külföldi szerzett Magyarországon általános orvosi diplomát, 2018-ban viszont már több mint kétszer annyian, 291-en. A fogorvosok esetében 2013 és 2018 között 93-ról 122-re, a gyógyszerészek között pedig 9-ről 17-re nőtt a hazánkban diplomát szerző külföldiek száma – sorolta a KDNP alelnöke, majd megemlítette: a legnagyobb elmozdulás az egészségügyi szakdolgozói képzésnél figyelhető meg, ahol hat év alatt tizenegyszeresére nőtt a Magyarországon kívülről érkező és itt képesítést szerző fiatalok száma.

– Ezzel egyébként le is leplezhetjük az ellenzék és a balliberális sajtó egyik nagy hazugságát, miszerint Magyarországról menekülnek az orvosok. A valóság ezzel szemben az, hogy az orvos-, fogorvos-, állatorvosképzés elvégzése után kiadott diploma és az ezzel együtt járó működési engedély sok külföldi diák számára vonzó. Az itt tanuló külföldiek természetesen a diploma megszerzése után hazamennek, hogy otthon praktizáljanak.

A kormány kritikusai ezt használják ki, és azzal próbálják becsapni az embereket, hogy a távozó külföldiek számát hozzáadják a tartósan külföldön élő és a csak rövid időre, például tapasztalatszerzés szándékával külföldre utazó orvosokéhoz – szögezte le Rétvári Bence.

Mint a politikus rámutatott: valójában 2012 óta szinte töretlenül és meredeken csökken a külföldi munkavállaláshoz kiállított hatósági bizonyítványok száma. A hét évvel ezelőtti 940-nel szemben tavaly már csak 452 tanúsítvány volt érvényben.

– Ha pedig az első alkalommal kiállított bizonyítványokról beszélünk, vagyis azt nézzük, hogy az adott évben hányan döntöttek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét, akkor azt látjuk, hogy a 2010-es 845-tel szemben 2018-ban már csak 265 általános orvos élt a lehetőséggel. De a fogorvosok és gyógyszerészek esetében is több mint ötven százalékkal csökkent 2013 óta az első alkalommal külföldön munkát vállalók száma, vagyis a többség Magyarországot választja – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!