2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Domonkosok Magyarországon 03:00

Belföld

Egyre kevesebb pedofil úszhatja meg

Leporolhatják a régi rendőrségi aktákat, ha a parlament elfogadja a pedofilügyek elévülhetetlenségének törvénybe iktatását. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke szerint visszatartó ereje is lehet a Fidesz által kezdeményezett Btk.-szigorításnak. Szakértők szerint viszont fontos lenne a gyermekek hatékonyabb felvilágosítása is. Tömeges feljelentések várhatóan nem lesznek a 20-30 évvel ezelőtti gyermekmolesztálások miatt, a rendőrségnek mindenesetre így is sok munkát hozhat majd a törvénymódosítás.

14 évnyi hallgatás után, tavaly nyáron számolt be róla a könyvében az egykori válogatott úszónő, Szepesi Nikolett, hogy kislánykorában szexuálisan zaklatta őt úszóklubja masszőre. Bár Bacsa Istvánra a sportolón kívül még két másik nő is terhelő vallomást tett, a férfi megúszta a büntetést. A rendőrség azonban elévülésre hivatkozva néhány hónap után lezárta a gyermekmolesztálás miatt indult nyomozást.

De megúszta a felelősségre vonást eddig Sipos Pál is, a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori tanár és tévés személyiség. Az Együtt 2014 alapításában is részt vevő férfiról 25 év elteltével derült ki, hogy szexuális játékokra vette rá fiú tanítványait és molesztálta is őket. A gyanú szerint később ezt művelhette fiatal kollégáival a Magyar Televízióban is. A rendőrség keze azonban itt is meg volt kötve.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a kiskorúak elleni bűncselekmény annyi idő után évül el, mint amennyi az érte kiszabható maximális büntetés. Így ha például valaki egy 12 év alatti gyermeket molesztál, amiért már 15 év szabadságvesztés jár, ott a bűncselekmény is 15 év után évül el. Ezt az időt attól a naptól kezdik el számolni, amikor a fiatal nagykorúvá válik. Vagyis a sértett legkésőbb a 33. születésnapjáig fordulhat a hatóságokhoz. Ha egy napot is késik, a hatóság már nem tehet semmit.

A Fidesz a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte a parlamentben, hogy ne évülhessenek el a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények.

– Ezeknek a bűncselekményeknek az a jellemzője, hogy a sértettek, a bántalmazott gyermekek, illetve a családjuk, szüleik sokszor sokáig hordozzák magukban a traumát, tehát hosszú-hosszú évek múlva derül csak ki, beszélnek arról, hogy ezeket a gyermekeket milyen bántalmazás, milyen sérelmezés érte – jelentette ki Selmeczi Gabriella.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Hatala József szerint a szigorítás hatására csökkenhet a pedofil bűnelkövetők száma. „A kérdéses bűncselekmény igen sajátos abból a szempontból, hogy rejtett módon zajlik. A látenciát nagyon nehéz lesz megállapítani. De biztos, hogy az elkövetők gondolatát és döntését át fogja hatni."”

A Hír TV által megkérdezett szakértő viszont úgy látja: a pedofil-bűncselekmények elévülhetetlensége önmagában nem megoldás. Németh Zsolt szerint az ügyek gyorsabb feltárása mellett fontos lenne a gyermekek hathatósabb felvilágosítása is.

– A legfontosabb az volna megelőzési szempontból, a gyerekekben azt tudatosítani, hogy az ő testük fontos, ahhoz senki nem nyúlhat hozzá. Még az ő szüleik sem, az ő beleegyezésük nélkül. És ha ezt valaki mégis megteszi, akkor neki ezt joga van kérdőre vonni, szóvá tenni. Alapjában ez is kihegyezhető gyermekjogi kérdésként – magyarázta Németh Zsolt.

A rendőrségi főtanácsos nem számít rá, hogy a Btk. szigorítása után tömeges feljelentések lesznek, de szerinte így is sok dolga lesz majd a rendőrségnek. A 20-30 évvel ezelőtti pedofil-bűncselekményeket ugyanis nagyon nehéz lesz majd bizonyítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!