2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Egyre kevesebb a közmunkás, de többségük nehezen foglalkoztatható a piacon

Folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, ahogy országosan nő a munkaerőhiány. Van olyan település, ahol az önkormányzat saját vállalkozást indított a közmunkásokkal.

  • Egyre kevesebb a közmunkás, de többségük nehezen foglalkoztatható a piacon

Magyardombegyházon 150-en élnek. A Békés megyei faluban eddig szinte csak a közmunka volt sokak egyetlen lehetősége. 4 éve kecskesajt készítésbe kezdtek a településen. Közel 100 millió forintos állami támogatásból modern kisüzem épült, a sajt mellett ma már joghurtokat, körözöttet is készítenek. Június 1-je óta a közmunkát felváltotta a szociális szövetkezet, és a piaci alapú foglalkoztatás az üzemben.

„Aki eddig a bruttó 84 ezer forint közfoglalkoztatási bért kapta, az most a 180.500 bruttó bért kapja, ami gondolom helyben nagyon nagy segítség. Igaz, jelenleg csak öt embert foglalkoztatunk a sajtüzemben, de azt gondolom, hogyha továbbiakban a piacra jutásunk egyszerűbb lesz, akkor további embereket is tudunk foglalkoztatni” – mondta Dinyés Ildikó, Magyardombegyház polgármestere.

Lénárt Gabriella közmunkásból üzemvezető lett. A raktáros és könyvelő végzettségű asszony szívesen tanulta ki a sajtkészítést.

„Teljesen új dolog, teljesen más. És persze a jövő, az, hogy egy vállalkozás lesz, az hogy az ember látja a munkája értelmét. Mivel pláne kiállításokon szembesülsz azzal, hogy az emberek hogy reagálnak a termékedre, hogy ízlik, nem ízlik, fogy, nem fogy. És akkor ez alapján tudnunk mi is azon javítani, hogy mit teszünk bele, mi kerül bele, mit veszünk ki, mi az, amivel érdemes menni tovább, mi az, amit le kell állítani, mert nem jó” – fejtette ki.

Elemzők szerint a közfoglalkoztatottak száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, a munkaerőhiány miatt ugyanis számukra is nyílik lehetőség a munkaerőpiacon.

„Azért látjuk, hogy a közfoglalkoztatottak is egyre inkább el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Ez részben annak köszönhető, hogy jelentősen nő a munkaerőhiány Magyarországon, már nagyon alacsony szintre csökkent a munkanélküliség és a vállalatok csökkentették a felvételi kritériumokat, így a közfoglalkoztatottak is részben el tudnak helyezkedni. De azt el kell mondani, hogy nagy tömegük nagyon nehezen vagy nem foglalkoztatható. Nagyságrendileg minden bizonnyal nem fognak munkát találni az elsődleges munkaerő piacon” – magyarázta Hornyák József, a portfolio.hu elemzője.

A kormány egyébként két megyében is mintaprogramot indít, cél az, hogy több közfoglalkoztatottat tudjanak visszavezetni a munka világába.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!