2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Egyre égetőbb a munkaerőhiány

Az iparban jelentkezik a legnagyobb munkaerő-hiány Magyarországon - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

  • Egyre égetőbb a munkaerőhiány

A versenyképesség-javítás nem képzelhető el jelentős tudásbefektetések és innováció nélkül. Mi éppen ezeken a területeken nem állunk elég jól. Például az Európai Unió innovációs teljesítménylistáján hosszú ideje nem tudunk előbbre lépni a 21-22 helyről a 28 tagország között. Ez azért probléma, mert az innováció az, ami a nagyobb hozzáadott értéket teremti. A multik viszont még mindig alapvetően termelő területként tekintenek ránk. Persze a termelőtevékenység újabb munkahelyeket teremt– mondta el Csath Magdolna az M1 műsorában. 

„Viszont nálunk egyre nő a munkaerőhiány. Ezek után logikus az a kérdés, hogy miért kellenek még további új munkahelyek, ha nincs elég munkaerő? Ez arra utal, hogy még mindig a mennyiségi növekedést erőltetjük, miközben már régen minőségi változásra, termelékenységjavulásra, azaz a meglévő munkaerő okosabb hasznosítására lenne szükség. Vagyis éppen arra, amit a pénzügyminiszter is felvetett: nagyobb hozzáadott érték előállításra, minél nagyobb innovációra támaszkodva”– tette hozzá. A közgazdász szerint a munkaerő-hiány az egészségügyi és szociális területen is jelentkezik, ahol mintegy 7800 állami alkalmazott hiányzik, illetve az építő-, valamint a szállodaiparban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!