2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Egymilliárd a külhoni magyar gyerekekre

Hír TV

2019. január 14., hétfő 15:29, frissítve: hétfő 15:48

Idén egymilliárd forintot fordít a kormány a külhoni magyar gyerekekre – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Potápi Árpád azt mondta: ebből hetven százalékra pályázati úton juthatnak hozzá a határon túli civilszervezetek, vállalkozások, intézmények, a harminc százalékból pedig a kormány programokat szervez a külhoni magyar gyerekeknek. Az államtitkár hozzátette, tavaly is ennyi pénzből gazdálkodtak: támogattak határon túli erdei iskolai programot, gyerektáborokat, ingyenkonyha létrehozását és támogattak egészségügyi szakemberképzést, valamint vállalkozásfejlesztési programokat is.

„Nem egy nagy összeg, viszont arra elégséges, hogy ráirányítsuk a figyelmet egy-egy területre és arra is elég volt, hogy el tudjuk érni 6500 családot és tízezer gyereket. Én azt gondolom, hogy ezek nagyon szép számok, főleg, hogyha még azt nézzük, hogy 814 millió forintot ebből pályázatra írtunk ki és a többi 200 millió forinttal szerveztük meg a nyári táborokat, szakmai továbbképzéseket, fórumokat, roadshow-kat. Én azt gondolom, hogy igen hatékony volt ennek a tematikus évnek a lebonyolítása” – fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.