2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Egymásnak estek a tüntetésre készülők

Továbbra is egymást támadják a január 2-ai tüntetésre készülők. A demonstrációt a legnagyobb közösségi oldalon szervezi az Iwiw alapítója, több kormányellenes tüntetés résztvevője, Várady Zsolt. A kommentelők szerint Várady ezzel új pártot szeretne létrehozni, és meg akarja bontani a „demokratikus ellenzéki” erőket. Közben a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének friss felmérése szerint évek óta ugyanazok tüntetnek, akik például a Milla csoport tiltakozásain is részt vettek.

„Nem ártana Várady Zsolt részéről az esemény előtt tiszta nyilatkozatot hallani, mit kívánnak tenni, ha mégis lesznek magukat vállaló emberek, akár egy kitűző erejéig is…” A december 2-ai tüntetés szervezőjét szólította fel az egyik kommentelő a demonstráció hivatalos oldalán. Várady Zsolt ugyanis korábban arra kérte a résztvevőket, hogy hagyják otthon a pártzászlókat, mert ő civileket vár a tüntetésre. A Gyurcsány-párt viszont egyértelművé tette, hogy ők használni is fogják a szimbólumaikat. „Azt kérjük, hogy a következő, január 2-ai nagy tüntetésen merjék és akarják megmutatni maguknak, melyik szervezethez, párthoz tartoznak, viseljenek jelvényt, vigyenek zászlókat. A DK képviselői és támogatói egészen biztosan így fognak viselkedni” – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök.

Egy másik kommentelő szerint viszont távol kell tartani Gyurcsányt és követőit a tüntetéstől, mert ők az emberi lét alá csúszott konzumidióták, akik egy vásári bohócban, egy ócska ripacsban látják a kibontakozást. A DK szóvivője szombaton azt mondta a Hír TV-nek, hogy nem hiszi, hogy árthat a rendezvény sikerének, ha pártzászlókat is visznek. „Kizárt dolognak tartom, hogy valaki azért ne akarjon Orbán Viktor rezsimjével és nemzetpusztító kormányával szemben véleményt formálni, mert politikai pártok logókkal is megjelennek egy tüntetésen” – fogalmazott Gréczy Zsolt.

A szocilisták is ott lesznek a tüntetésen a párt alelnöke szerint. Ujhelyi István viszont arra nem válaszolt, hogy zászlókkal vonulnak-e fel. „Szó sem esett nálunk erről a kérdésről. Ahogy az elmúlt tüntetéseken, úgy most is ott lesznek a szimpatizánsaink. Láttam én olyan demonstrációt, ahol az ember arcról ismert sok-sok szocialista párttagot és sok-sok mozgalmárt. Hogyha visszaemlékszem, azon a bizonyos január másodikai, Operaház előtti tüntetésen jórészt ott voltak a mi bázisunknak a tagjai, de ez így van jól, hogyha ott vannak az MSZP tagjai. Ott vannak más pártok tagjai, és ott vannak azok a civilek, amelyek erős hangot adnak amellett, hogy az Orbán-rezsimnek buknia kell” – nyilatkozta Ujhelyi István.

A kommentelők között van, aki azt gondolja, hogy a január 2-ai tüntetés a „demokratikus ellenzéki” erők megbontására tett kísérlet és egy új párt zászlóbontásáról szól, ezért arra kérik Várady Zsoltot, hogy tegye közzé a programját. Várady a Hír TV-nek viszont nem akart nyilatkozni. „Én nem szeretnék önöknek nyilatkozni. Sajnálom, de azért, amit műveltek az elmúlt időben, nem vagyok hajlandó” – szögezte le a Most Mi alapítója.

Közben a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének friss, nem reprezentatív felmérése szerint a tüntetéseken évek óta ugyanazok vesznek részt, akik például ott voltak a Milla csoport különböző tiltakozásain vagy a baloldali pártok által szervezett demonstrációkon. Leginkább az ellenzéki összefogás pártjaira vagy az LMP-re voksoltak áprilisban, és többségüknek nincs anyagi problémája. 13 százalékuk legalább három, 9 százalékuk pedig az utóbbi hetek minden tiltakozásán részt vett. A január másodikára meghirdetett tüntetésre eddig 8300-an jelezték, hogy elmennek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!