2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Egyetlen ellenzéki párt sem támogatta

Fegyelmezetten szavazott a parlamenti kormánytöbbség a minősített kétharmados titkos szavazáson, Lenkovics Barnabás elnöki kinevezését ugyanis egyetlen ellenzéki párt sem támogatta. Az MSZP-frakció be sem ment az ülésterembe, a jobbikosok nem vették fel a szavazólapokat.

Az MSZP már a titkos szavazás előtt bojkottot hirdetett. Bárándy Gergely azt mondta, az Alkotmánybíróság elnökének személyéről nem volt egyeztetés, ráadásul Lenkovics Barnabás alkotmánybírói munkássága sem tetszik a szocialistának. „Olyan alkotmánybíró választását az MSZP frakciója nem tudja támogatni, aki az egyházak diszkriminálását, a bírák kényszernyugdíjazását, a fővárosi választás elcsalását lehetővé tevő törvények alkotmányossága mellett foglalt állást, aki alkotmánybíróként kiállt a jogállam lebontását elfogadó törvények mellett, és aki támogatta a hallgatók és az egyetemek jogfosztását” – fogalmazott Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényhozási bizottságának alelnöke.

A LMP nemmel voksolt. Schiffer András szerint nem látnak ugyanis biztosítékot arra, hogy Lenkovics Barnabás irányítása alatt a testület megfelelő ellensúlya lesz a fideszes kormányzó többségnek. „Összességében az LMP számára aggályt az jelent, hogy Lenkovics Barnabás osztja azt a nézetet, miszerint az ország előrehaladását azt szolgálja, hogyha a hatalmi ágak nem annyira egymást korlátozzák, mint inkább harmonikusan együttműködnek. Éppen ezért aggályos számunkra az, hogy a testület vezetőjeként egy ilyen szerepfelfogást érvényesít az Alkotmánybíróság esetében a többi hatalmi ághoz képest” – mondta Schiffer András.

A Liberálisok sem támogatták Lenkovics Barnabást a titkos voksoláson, a Jobbik fel sem vette a szavazólapot, és az Együtt szerint is alkalmatlan Lenkovics az Alkotmánybíróság vezetésére. „Lenkovics úrnak az alapjogokhoz való érzékenysége nem üti meg azt a mércét, ami az Ab elnökétől elvárható bármely demokratikus országban” – közölte Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője.

Rogán Antal szerint az ellenzék felelőtlenül viselkedett a voksoláson, lehetetlenné akarták ugyanis tenni az új elnök megválasztását. Rogán azt mondta, Lenkovics Barnabást még 2007-ben választották alkotmánybírónak, akkor az MSZP is őt támogatta. „Lényegében semmilyen, a személy alkalmasságával kapcsolatos ellenérvet nem hoztak fel, ellenben kifejezetten hatalmi okokból próbálták meg elszabotálni vagy megakadályozni a mai választás érvényességét, ez szerencsére nem sikerült. Így az Alkotmánybíróságnak 2015 februárjától is van elnöke” – mondta Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője nagy tekintélyű jogásznak nevezte Lenkovicsot, aki képes megfelelni a szakmai kihívásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!