2019. július 20.,
szombat, Illés napja

Egyetértés: Minden kívánt gyermek születhessen meg!

Hír TV

2019. március 13., szerda 19:22, frissítve: szerda 22:03

Szemfényvesztésnek tartják a Liberálisok a kormány új családvédelmi tervét, a KDNP viszont azt mondja: ha az ellenzéken múlna, gyed extra sem lenne. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Bősz Anett liberális és Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata képviselőt kérdezte Földi-Kovács Andrea.

Bősz Anett szerint diszkriminatív, csupán szűk kör számára elérhető a kormány családtámogatási rendszere, mely nők és nők között is különbséget tesz. Kiemelte, hogy a már megszületett gyerekekre nem vonatkozik, az alapvető probléma azonban az, hogy a nők és férfiak egyenlősége nem biztosított. A saját régiónkban ott születik a legkevesebb gyermek, ahol a nőnek a fakanál vagy bölcső mellett helye– mondta a liberális képviselő.

Nacsa Lőrinc szerint azonban 2010-ben családbarát fordulat történt hazánkban. Az EU egésze elöregedési problémákkal küzd és a tagállamok erre választ keresnek. Az egyik csoport migrációval, a másik a családtámogatáson keresztül szeretne fordulatot előidézni. A gyermekvállalás támogatása hazánkban megkétszereződött, a terhességmegszakítsok száma csökken a gyerekvállalás pedig lassan, de növekszik. 

Nincs vita a képviselők közt abban, hogy a népesedéspolitika közügy, és hogy megszülessen minden kívánt gyermek, hisz – ahogy Bősz Anett fogalmazott – hazánk a meg nem született gyermekek országa is. Nacsa Lőrinc szerint jelentős lépés, hogy a termékenységi ráta nőtt az elmúlt nyolc évben, Bősz Anettt azonban ezt vitatja. Szerinte a jómódú felső középosztályt célozzák az intézkedések, és amellett érvel, hogy minden társadalmi csoport részesülhessen a kedvezményekből.

Nacsa Lőrinc szerint a korábbi kormány megszorításait, családokat sújtó rendelkezéseit korrigálni kellett, és számos a társadalom egészét érintő családtámogatási elem van érvényben. Bősz Anett szerint ha választani kéne egy elemet ami jó a kormány intézkedései közül, az a gyed extra. Nacsa Lőrinc úgy látja, a munkajogi környezet is kedvező irányba mozdult, és ebben is egyetértettek. Bősz Anett szerint azonban sok esetben a gyermekes nők bérmunka piacra való visszailleszkedése problematikus.

Az ELLEK magazin Bősz Anettre vonatkozó kérdésre a képviselőasszony azt válaszolta, hogy annak az abszurditását akarta megmutatni, hogy a kormány nem tekint a nőkre másként, mint szülőgépekként. Nacsa Lőrinc szerint azonban csak a tisztelet legmagasabb hangján szabad szólni a szülőkről és az anyagi megbecsülésen a családbarát közgondolkodás túlmutat, az ezzel való viccelődés pedig nem való a magyar közéletbe. 

Bősz Anett szerint egy viccpárt vicces posztját megosztani nem akkora bűn, azonban ha szerinte egy nő szerepe nem egyedül a szülés, akkor miért nincs szó a kormány kommunikációjában szó az apákról, a család egészéről? Nacsa Lőrinc szerint ez a vád nem igaz, hisz az új gyes a nagyszülőkre is vonatkozik. Bősz Anett azon nyilatkozatával szemben, hogy a hagyományos közösségek felbomlottak, a KDNP nem ért egyet, és szerintük az a fontos, hogy családi közösségben nőjön fel a legtöbb gyerek, és egészként tekintsünk a családra és úgy is támogassuk. 

A teljes beszélgetés: