2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Egyedülálló: a vakok is láthatják az előadást

Országosan egyedülálló bemutatónak adott otthont a Pécsi Nemzeti Színház. Speciálisan képzett narrátor és tolmácskészülék segítségével vak és gyengénlátó emberek számára is „láthatóvá" tették A dzsungel könyve című muzikelt.

A Hír TV által bemutatott felvételeken a látássérültek már egy órával az előadás előtt bejárhatták a színpadot. Miközben a színészek hangbeállást tartottak, ők a díszletekkel és a kellékekkel ismerkedtek. A dzsungel könyvét januártól játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban, de a különleges közönség miatt a színészeknek sem volt mindegy a fogadtatás.

„Mindenki izgatottan várja, hogy milyen lesz a fogadtatás, hiszen egy olyan közönségréteg jön be hozzánk, amely számára eleddig nem volt hozzáférhető a színház” – mondta a Hír TV-nek a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós.

A látássérültek fülhallgatón keresztül egy narrátor segítségével követték nyomon a történetet. A technikát egy angol nő dolgozta ki, aki már 13 éve dolgozik narrátorként és oktatóként. A londoni nemzeti színházban ülteti át a darabokat úgy, hogy vakoknak és gyengénlátóknak is élvezhető legyen.

Az előadást látássérültek számára akadálymentessé tevő magyar cég két éve alakult. Jelenleg állami támogatás nélkül dolgoznak. „Jelenleg magáncégek, illetve a privát szféra adományaiból tudjuk ezt az egész gépezetet lendületben tartani, melyhez természetesen a színházak is egy kisebb összeggel hozzá szoktak járulni” – mondta Bonecz Ervin, a 90 Decibel Projekt ügyvezetője.

A tervek szerint a pécsi speciális premier után rövidesen az ország több színházában is lesznek hasonló előadások.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!