2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Egyedülálló: a vakok is láthatják az előadást

Országosan egyedülálló bemutatónak adott otthont a Pécsi Nemzeti Színház. Speciálisan képzett narrátor és tolmácskészülék segítségével vak és gyengénlátó emberek számára is „láthatóvá" tették A dzsungel könyve című muzikelt.

A Hír TV által bemutatott felvételeken a látássérültek már egy órával az előadás előtt bejárhatták a színpadot. Miközben a színészek hangbeállást tartottak, ők a díszletekkel és a kellékekkel ismerkedtek. A dzsungel könyvét januártól játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban, de a különleges közönség miatt a színészeknek sem volt mindegy a fogadtatás.

„Mindenki izgatottan várja, hogy milyen lesz a fogadtatás, hiszen egy olyan közönségréteg jön be hozzánk, amely számára eleddig nem volt hozzáférhető a színház” – mondta a Hír TV-nek a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Rázga Miklós.

A látássérültek fülhallgatón keresztül egy narrátor segítségével követték nyomon a történetet. A technikát egy angol nő dolgozta ki, aki már 13 éve dolgozik narrátorként és oktatóként. A londoni nemzeti színházban ülteti át a darabokat úgy, hogy vakoknak és gyengénlátóknak is élvezhető legyen.

Az előadást látássérültek számára akadálymentessé tevő magyar cég két éve alakult. Jelenleg állami támogatás nélkül dolgoznak. „Jelenleg magáncégek, illetve a privát szféra adományaiból tudjuk ezt az egész gépezetet lendületben tartani, melyhez természetesen a színházak is egy kisebb összeggel hozzá szoktak járulni” – mondta Bonecz Ervin, a 90 Decibel Projekt ügyvezetője.

A tervek szerint a pécsi speciális premier után rövidesen az ország több színházában is lesznek hasonló előadások.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

2011-ben a főváros akkori vezetése, feljelentést tett a rendőrségen a Bicskén történtek miatt - erről beszélt Tarlós István az ATV-ben. A korábbi főpolgármester emlékeztetett: pár évvel ezelőtt a sértettek Karácsony Gergelyhez fordultak, de a városvezető nem indított vizsgálatot. Közben döntött a bíróság: rács mögött marad a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!