2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Egy vesszőn múlhat a földgáz sorsa

Aláírta Klaus Iohannis román államelnök a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet október végén szavazott meg a román parlament.

  • Egy vesszőn múlhat a földgáz sorsa

A jogszabály kihirdetését először Liviu Dragnea, a képviselőház szociáldemokrata elnöke jelentette be, aki egy újságírói kérdésre válaszolva hétfőn elmondta: a házbizottság már nem tudja elfogadni az egyik ellenzéki liberális képviselő javaslatát, hogy iktassanak be egy vesszőt a törvénybe, mert Iohannis kihirdette a jogszabályt.

Virgil Popescu liberális képviselő szerint egy vessző hiányzik a törvény 18. cikkelyéből, amely az adózás szempontjából stabilitást biztosít a befektetőknek. A liberálisok ezzel a feltétellel szavazták meg a törvényt, szerintük ugyanis fontos, hogy a teljes kitermelés időszakára ne módosuljanak az adózási feltételek a befektetők számára. A román parlament ebben a szellemben fogadta el a törvényt, de a liberális honatya szerint fontos lett volna kiigazítani a helyesírási hibát, hogy később ne keletkezzenek értelmezési viták.

Később az elnöki hivatal is megerősítette, hogy Iohannis aláírta a jogszabályt. A törvény azért fontos, mert ennek alapján kell döntést hozzanak a fekete-tengeri földgázmezők kitermeléséről azok a befektetők, amelyek koncesszióba vették a nyersanyag-lelőhelyeket. Egyebek mellett az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV kell döntsön, hogy kitermeli-e a Fekete-tenger Neptun talapzatában levő gázt. Becsléseik szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik ott.

Iohannis a nyáron még visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, miután a törvényhozói testület a befektetők számára szigorúbb változatot fogadott el. A befektetőknek már az idén döntést kellett volna hozniuk, de az OMV október végén bejelentette: csak 2019-ben határoznak, hogy elkezdik-e a kitermelést vagy nem. Rainer Seele, az osztrák vállalat vezérigazgatója ezt azzal indokolta, a román hatóságoknak túl sok időt vett igénybe, hogy elfogadják a kitermelést szabályozó törvényt. Ezen kívül a vállalatvezető nehezményezte: a jogszabály korlátozza az OMV gázértékesítési lehetőségét, mivel a kitermelő vállalatokat arra kötelezi, hogy a romániai energiatőzsdén értékesítsék a nyersanyag mintegy felét.

A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a fekete-tengeri földgáznak Ausztria felé szállítása céljából építés alatt levő BRUA(Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát – szúrta ki az Index. Mint a lap tájékoztat: a pályázat eredményét a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!