2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

Egy korábbi állapotot szeretnének megerősíteni

KG

2012. augusztus 6., hétfő 10:50

A kormány célja, hogy a jövőben az egységes nyugdíjkorhatár alapján szabályozza a bírák nyugállományba vonulását – mondta a Hír TV Kontraszt című műsorában Rétvári Bence.

Az államtitkár a műsorban kifejtette: ők egy korábban lefektetett állapotot szeretnének megerősíteni. Mint mondta: a kormánynak határozott az elképzelése, hogy az általános nyugdíjkorhatárral a közszférában tényleg általános nyugdíjazást is akar elérni. Leszögezte: ez a mostani törvényekben is így van, amelyek már régebbről éltek. Mindegyik ezt az általános nyugdíjkorhatárt mint a közszolgálati pálya végét írta le, „csak itt-ott-amott annyi kivételt iktattak bele, hogy a gyakorlat annyira eltért a törvénynek a betűjétől és ezáltal az igazi céljától, hogy megszűnt ez a fajta szigorú, 62 éves határ” – fűzte hozzá.

A közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára szerint az Alkotmánybíróság döntése értelmében megsemmisített jogszabály alapján a már idén nyugdíjazott bírák bírósághoz fordulhatnak, és megigényelhetik elmaradt járandóságukat is. A kormány októberben dönt a kérdésben.

„Világos és egyértelmű”

Felkerült az Európai Bíróság honlapjára az a végzés, amely gyorsított eljárást rendel el a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban az Európai Bizottság és Magyarország között folyó vita ügyében. A bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozó szabályozás volt az egyik ügy, amely miatt az Európai Bizottság uniós jogsértési eljárást indított Magyarország ellen ez év elején. Miután a két fél eddig nem tudott egyetértésre jutni, a kérdést minden bizonnyal az Európai Bíróság dönti el.

Az Alkotmánybíróság határozata alapján világos és egyértelmű, a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy a hozzá levélben forduló bírák szolgálati jogviszonyát helyreállítsa – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). Ismert, Áder János köztársasági elnöktől kérték felmentésük visszavonását nyugdíjazott bírák abban a levélben, amelyet pénteken adtak át a Sándor-palotában.

A kormány javaslatot tesz

Az Alkotmánybíróság július 16-ai határozatában megállapította, hogy a bírák nyugdíjazásának idén hatályba lépett új szabályai formai és tartalmi szempontból is sértik a bírói függetlenség alkotmányos követelményét.

Még az Ab döntésének kihirdetése napján Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. A kormány a tervek szerint javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére.

Forrás: Hír TV, MNO