2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Egy korábbi állapotot szeretnének megerősíteni

A kormány célja, hogy a jövőben az egységes nyugdíjkorhatár alapján szabályozza a bírák nyugállományba vonulását – mondta a Hír TV Kontraszt című műsorában Rétvári Bence.

Az államtitkár a műsorban kifejtette: ők egy korábban lefektetett állapotot szeretnének megerősíteni. Mint mondta: a kormánynak határozott az elképzelése, hogy az általános nyugdíjkorhatárral a közszférában tényleg általános nyugdíjazást is akar elérni. Leszögezte: ez a mostani törvényekben is így van, amelyek már régebbről éltek. Mindegyik ezt az általános nyugdíjkorhatárt mint a közszolgálati pálya végét írta le, „csak itt-ott-amott annyi kivételt iktattak bele, hogy a gyakorlat annyira eltért a törvénynek a betűjétől és ezáltal az igazi céljától, hogy megszűnt ez a fajta szigorú, 62 éves határ” – fűzte hozzá.

A közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára szerint az Alkotmánybíróság döntése értelmében megsemmisített jogszabály alapján a már idén nyugdíjazott bírák bírósághoz fordulhatnak, és megigényelhetik elmaradt járandóságukat is. A kormány októberben dönt a kérdésben.

„Világos és egyértelmű”

Felkerült az Európai Bíróság honlapjára az a végzés, amely gyorsított eljárást rendel el a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban az Európai Bizottság és Magyarország között folyó vita ügyében. A bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozó szabályozás volt az egyik ügy, amely miatt az Európai Bizottság uniós jogsértési eljárást indított Magyarország ellen ez év elején. Miután a két fél eddig nem tudott egyetértésre jutni, a kérdést minden bizonnyal az Európai Bíróság dönti el.

Az Alkotmánybíróság határozata alapján világos és egyértelmű, a köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy a hozzá levélben forduló bírák szolgálati jogviszonyát helyreállítsa – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). Ismert, Áder János köztársasági elnöktől kérték felmentésük visszavonását nyugdíjazott bírák abban a levélben, amelyet pénteken adtak át a Sándor-palotában.

A kormány javaslatot tesz

Az Alkotmánybíróság július 16-ai határozatában megállapította, hogy a bírák nyugdíjazásának idén hatályba lépett új szabályai formai és tartalmi szempontból is sértik a bírói függetlenség alkotmányos követelményét.

Még az Ab döntésének kihirdetése napján Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. A kormány a tervek szerint javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!