2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Egy hónapon belül megszűnik a különleges jogrendi állapot

Hír TV

2020. május 26., kedd 17:05

A magyar ellenzék történelmi bűnének nevezte az igazságügyi miniszter a rendkívüli jogrend hónapok óta tartó támadását. Varga Judit azt mondta, bebizonyosodott, hogy alaptalanok voltak a koronavírus-törvény miatt, a magyar kormány ellen megfogalmazott vádak. A DK szerint Orbán Viktor gyávaságból akarja visszaadni a Parlamentnek a rendkívüli felhatalmazást. Ha az országgyűlés elfogadja a törvényt, akkor várhatóan már június 20-án kivezetik a veszélyhelyzetet Magyarországon.

Hónapokon keresztül diktatúrának nevezte az ellenzék a koronavírus-járvány hatékony megfékezése érdekében bevezetett rendkívüli jogrendet. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik sem támogatta az előterjesztést. Az ellenállást azzal magyarázták, hogy a kormány biztosan nem fogja visszaadni az országgyűlés jogkörét, és ezt külföldön is rendszeresen hangoztatták.

Orbán Viktor miniszterelnök, azonban már a törvény elfogadásakor jelezte, hogy csupán a veszélyhelyzet végéig marad érvényben.

Az MSZP, valamint a párt országgyűlési képviselője, Molnár Zsolt azonban a miniszterelnök kijelentése ellenére sem hitt abban, hogy a kormány megszünteti a koronavírus törvényt.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke indokolatlannak tartotta a törvényt. A párt szóvivője pedig egyenesen kijelentette, hogy nem a járvány elleni védekezés miatt vezették be a rendkívüli jogrendet.

Barkóczi Balázs szerint a miniszterelnök gyávaságból vonta vissza a törvényt.

Alaptalan vádak 

A miniszterelnökség parlamenti államtitkára azonban bejelentette, a kormány döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be a különleges jogrend megszüntetéséről. Orbán Balázs hozzátette, sem külföldön, sem belföldön nem lett igazuk azoknak, akik olyan álhíreket terjesztettek, hogy a kormány teljhatalmat épít.

Varga Judit ugyanakkor az ellenzék történelmi bűnének nevezte a hónapok óta tartó támadásokat, valamint ismét kiemelte, hogy a törvény gyorsabb felhatalmazást nyújt a védekezésben.

Varga Judit hozzátette, bebizonyosodott, hogy alaptalanok voltak azok a vádak, amelyeket a magyar kormány a koronavírussal kapcsolatos törvény miatt kapott.

Hír TV