2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Egy év után újra kapható az agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Közel 1 éves hiány után ismét kapható az agyhártyagyulladás elleni szérum a patikákban. A meningococcus-B okozta megbetegedésbe az utóbbi években több gyermek is belehalt, ezért óriásira nőtt a kereslet a szer iránt. A fertőző agyhártyagyulladás főként a csecsemőket és a közösségbe kerülő serdülőket veszélyezteti. Tíz esetből egy – a gyors orvosi segítség ellenére is – halállal végződik.

  • Egy év után újra kapható az agyhártyagyulladás elleni védőoltás

Hányásos, hasmenéses tünetekkel fordulnak legtöbben orvoshoz nyáron. Az ózdi gyermekorvos is egy ilyen panasszal érkezett gyermeket vizsgál. Az ő betegségét könnyű felismerni és pár nap alatt lezajlik. A súlyos szövődményekkel járó fertőző agyhártyagyulladást azonban már nehezebb, pedig ez akár halállal is végződhet. Influenzaszerű tünetekkel is kezdődhet, de van más jellemző is.

„Van egy visító, magas hangú sírása általában ezeknek a gyerekeknek, illetve megjelennek a bőrtünetek, apró kis petekkiák jelennek meg itt-ott a bőrön” – sorolta az agyhártyagyulladás tüneteit Dr. Hübner Gabriella, házi gyermekorvos. A kór leginkább a csecsemőket, és a serdülőket veszélyezteti.

„Általában tíz betegből egy belehal ebbe a fertőzésbe, tehát tíz százalékos úgymond a halálozási ráta. Nem beszélve arról, hogy akár súlyos szövődményt is maga után hagy, tehát aki nem hal bele akár süket, vak, szellemileg fogyatékos lehet. Fizikailag fogyatékossá válhat, akár végtag, láb elvesztésével járhat a bőr elváltozások, illetve a fertőzés miatt, tehát gyakorlatilag ez egy nagyon súlyos betegség és bár nem túl gyakori, de aki elkapja annál azért súlyos gondokat okozhat a későbbiekben is” – tette hozzá Dr. Hübner Gabriella.

Két éve egy 18 éves budapesti gimnazista, majd Borsodban, és Heves megyében egy hat és egy 22 hónapos csecsemő halt meg a meningococcus-B okozta fertőző agyhártyagyulladásban. A hírekben megjelent esetek hatására sokszorosára nőtt a védőoltás iránti kereslet, ami hiányhoz vezetett a gyógyszertárakban.

„Körülbelül az elmúlt egy évben nagyon erőteljesen akadozott az ellátás, viszont az utóbbi pár hétben ez úgy látszik, hogy rendeződött, úgyhogy most már stabilan elérhető a gyógyszertárakban” – közölte Szűcs Tamás, gyógyszertárvezető, szakgyógyszerész.

A védettség kialakulásához két oltás szükséges. A gyártó az oltásokat darabonként 26 800 forintért értékesíti, de a patikák ettől eltérő árakat is szabhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!