2024. 09. 21. Szombat Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Kék róka

Következik:

Híradó 23:00

Belföld

Egri Gábor: elkeserítőek az állapotok a Római-parton + videó

A Római-parton az emberek törtek be a Duna árvízi területére - így fogalmazott Karácsony Gergely egy sajtótájékoztatón. A főpolgármester szerint jól vizsgázott a főváros. Nem ezt gondolja a a Római-partért egyesület: azt mondják, ha ők nem védekeznének minden évben, már nem lenne hol lakniuk.

  • Egri Gábor: elkeserítőek az állapotok a Római-parton + videó

Homokot lapátolnak és zsákokat pakolnak a Római-parton. A területen élők és az önkéntesek minden erejükkel próbálják megóvni házaikat és értékeiket az árvíztől.

Kénytelenek maguk csinálni, a fővárosra ugyanis nem számíthatnak ebben.

Rendkívül elszomorító, elkeserítő az az állapot, az az élethelyzet amibe belekerültünk

– így értékelte a Római-partért Egyesület alelnöke az árvízhelyzetet a Napi Aktuálisban. Egri Gábor szerint Karácsony Gergely kétezer embert károsított meg azzal, hogy a mai napig képtelen volt megerősíteni a Római-part védelmét.

Karácsony Gergely egy személyben eldöntötte, hogy ő a Királyok Nánásin betol hetven hektárt, kétezer embert, négyszáz milliárdos ingatlanvagyont a Dunába. Ennél felelőtlenebb magyar politikus a rendszerváltás óta nem volt

– hangsúlyozta Egri.

Egri Gábor szerint a Római-parton élőket a főpolgármester cserben hagyta.

Karácsony Gergely azonban szokásához híven nem vállalta a felelősséget azért, hogy a Római-parton élők semmilyen segítséget nem kaptak. Sőt, egyenesen az ott élőket tette felelősség azért, hogy ilyen helyzetbe kerültek.

A Római-parton nem a Duna tört be az emberek lakóhelyére, hanem az emberek törtek be a Duna árvízi területére. Ebből van a konfliktus. Ez a kérdés ma egyébként előkerült az operatív törzs ülésén is, ahol én jeleztem miniszterelnök úrnak és belügyminiszter úrnak is, hogy mi elkötelezettek vagyunk emellett a beruházásnak a megvalósítása szempontjából és a terveket elkészítettük, tehát indulhat ez a beruházás – mondta Karácsony.

Azt viszont senki nem tudja, hogy mikor. Tarlós István főpolgármestersége idején már kész voltak a tervek ahhoz, hogy a védmű valamennyi ingatlant megvédje. A közgyűlés baloldali tagjainak ellenkezése miatt azonban ez nem épülhetett meg. Karácsony Gergely 2019-es megválasztásával pedig megpecsételődött a Római-parton élők sorsa – írja az Origó. A portál emlékeztet, az elmúlt 5 évben semmi érdemi nem történt az ügyben.

Szerintem ezt meg kell előbb-utóbb csinálni – az ATV-ben beszélt erről a főpolgármester, csakhogy ez a Római-partiakat nem nyugtatta meg. A fővárosi tervek szerint ugyanis legkorábban 2029-re lehet kész a mobilgát, így a helyieknek akár még 5 árvíz ellen is saját maguknak kell megvédeniük otthonaikat. A part menti ingatlanokat pedig ez a gát is védtelenül hagyná.

Addig marad a homokzsákolás és a reménykedés, hogy lesz elég önkéntes zsákot pakolni, ha már a főváros nem segít. Javulásra nem számítanak. A területet tavaly a főváros hullámtérré nyilvánította. Kerpel Frónius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes pedig a lakóknak ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, el is lehet költözni.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megalakult az új francia kormány

Megalakult az új francia kormány

A centrista és a jobboldali erők részvételével megalakult szombat este az új francia kormány, két héttel azután, hogy Emmanuel Macron államfő a jobbközép Köztársaságiaktól (LR) érkező Michel Barnier volt uniós biztost nevezte ki kormányfőnek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!