2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Dunaújváros a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik

A Dunaújvárosi Egyetem a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken az MTI-vel.

  • Dunaújváros a magyarországi nukleáris technológiai gyakorlati képzés és fejlesztés hazai központjává válik

A közleményben azt írták: a nukleáris ipar gazdasági és technológiai kitörési pontot jelent Magyarországnak. Ugyanakkor - tették hozzá - az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázásához a szakemberképzési és kutatás-fejlesztési kapacitások megerősítésére, rendszerbe foglalására van szükség. E folyamat kulcsszereplője lehet a Dunaújvárosi Egyetem, amelynek jövőképéről, fejlesztéséről egyeztettek a kormány képviselői az intézmény vezetőivel pénteken, Dunaújvárosban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt követően kereste fel az intézményt, hogy az egyetem szenátusa januárban úgy döntött, a modellváltás lehetőségével élve kezdeményezik a szükséges intézkedések elindítását - áll a közleményben.

Idézték Palkovics Lászlót, aki megerősítette, hogy a kormány 2026-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a hazai egyetemek és szakképzés fejlesztésére. Véleménye szerint a modellváltó felsőoktatási intézmények a helyi adottságokra alapozva gyorsabban reagálhatnak térségük gazdasági igényeire - így a Dunaújvárosi Egyetem is, amely a szakirányú egyetemi képzés korszerűsítésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarországon a nukleáris ipar regionális tudásközpontjává válhat.

Süli János hangsúlyozta, hogy a Paks II. beruházás dinamizálja a régió gazdaságát, ennek egyik bizonyítéka az egyetem, amely eddigi funkcióit megtartva a jövőben kulcsszerepet kaphat a nukleáris ipar hazai fejlesztésében. A műszaki szakemberképzésnek és kutatás-fejlesztésnek olyan erőforrásközpontja jöhet létre Dunaújvárosban, amelyre a térség vállalatai és a magyar nemzetgazdaság tartósan építhet majd - fűzte hozzá.

Pacsay-Tomassich Orsolya rámutatott, hogy világszerte komoly igényt tapasztalnak jól képzett atomenergetikai szakemberek és modern technológiák iránt. A Dunaújvárosi Egyetemen létrejövő nukleáris tudásközpont egyedülálló módon ötvözi az elméleti és gyakorlati képzést, biztosítja az iparág ellátásbiztonságát és versenyképességét, ezzel pedig Magyarország nemzetközileg elismert és keresett exporttermékévé válik.

Mint írták, a Dunaújvárosi Egyetem fenntartható működését hosszú távon is biztosíthatja, ha Magyarország nukleáris iparához kapcsolódó képzések és kutatások koordinátoraként új feladatokat vállal, korszerűsíti, szélesíti a saját képzési kínálatát és szervezi a többi érintett hazai egyetem és kutatóhely tevékenységét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!