2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalások

Következik:

Sajtóklub 15:20

Belföld

Dull Szabolcs szerint nincs hírértéke a székely petíció újraindításának

Egyedül Dull Szabolcs, az Index most elbocsátott főszerkesztője mondott nemet arra, hogy beszámoljon a kampánynyitásról, és segítse a székely ügyet – nyilatkozta a Vasárnap.hu portálnak Pesty László kampányfőnök.

  • Dull Szabolcs szerint nincs hírértéke a székely petíció újraindításának

A székely lobbit, vagy, ahogy az ellenlobbisták nevezik, a „székely maffiát” most egyes körökben azzal vádolják: ők távolították el az Index vezetőjét, mert így akartak bosszút állni, amiért keresztbe feküdt a kisebbségi kezdeményezésnek, az Írdalá.hu kampánynak. Dull Szabolcs kirúgását megelőzte egy kis konfliktus: amikor 10 napja újraindítottuk a kampányt, az egész magyar sajtó jobbról és balról egyaránt partner volt, írt rólunk, mind a székely kezdeményezésről, mind a kampánynyitásról, kivéve Dull Szabolcsot, aki azt üzente nekem: „ennek az ügynek nincs hírértéke” – nyilatkozta Pesty László kampányfőnök a vasarnap.hu-nak.

Az európai kisebbségek támogatásáért, köztük a ma is számos jogfosztást és elnyomást megélő székelyekért indított kampánynak pedig óriási jelentősége van a kisebbségben élő népcsoportok életében Európa-szerte. Én hatszemközt valóban kifejeztem nemtetszésemet, hiszen ezzel komolyan hátráltatta a székely lobbit, mivel több mint másfél milliós elérésű online felületről beszélünk. Számunkra hatalmas segítség lett volna, ha ők is támogatják az ügyet – mondta el Pesty László.

„Hello, nem élünk ezzel”

Persze, hogy sérelmeztem a dolgot, de ennek ellenére nem igaz az a Budapesten terjedő pletyka, miszerint a székely lobbi – vagy, ahogy ellenségeink fogalmaznak, a székely maffia – rúgatta ki Dull Szabolcsot! Ezt határozottan cáfoljuk, és kikérjük magunknak! Mostanáig tisztán tartottuk ezt a kampányt, és szeretnénk, ha ez így is maradna – mondta a kampányfőnök és hozzátette, hogy Dull Szabolcsot július 22-én távolították el az Index főszerkesztői posztjáról. A döntést a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László hozta meg, ő is tájékoztatta erről levélben kollégáit. A székely kampány vezetői ezelőtt 5 nappal, július 17-én kértek támogatást személyesen a főszerkesztőtől, amelyet ő írásban utasított vissza. Dull azt írta, „hello, nem élünk ezzel”.

Mint köztudott, az európai polgári kezdeményezés keretében egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni minimum 7 országból. A székelyek az egymillió aláírást fel is tudták mutatni, de csupán 3 országban, hazánkban, Romániában és Szlovákiában érték el a szükséges minimumot. A koronavírus-járványra hivatkozva a kampány vezetői hosszabbítást kértek, és nemrégiben meg is kapták. Most november 7-ig kell teljesíteni az országonként megszabott minimális aláírásmennyiséget.

Hét ország helyett tízet pipálnának ki

Én megígértem mind az ellenzéki, mind a kormánypárti, mind a székely vezetőknek, hogy hét ország helyett tízet pipálunk ki, és egymillió helyett kétmillió aláírást teszek le Brüsszel asztalára. A harmadik ígéretem pedig az volt feléjük, hogy a székelység létét az egész európai politikai és kulturális térben kommunikáljuk. Szeretnénk, hogy mindenki tudja: mi, székelyek még élünk, létezünk! Jó érzés, hogy ez a hármas ígéretem jobb- és baloldalon egyaránt tetszést aratott – mondta el Pesty László.

Pesty László kitért arra is, hogy a tavaszi kampányhoz képest a mostani sokkal strukturáltabb lesz. Egy 500 milliós piacra kell dolgozni, ami 27 országot takar. A magyar marketingkommunikációs szakemberek nem minden nap néznek szembe ilyen kihívásokkal – mutatott rá. Hozzátette, azért fontos, hogy itthon is tovább gyűjtsük az aláírásokat, mert a Kárpát-medencében van a legtöbb esély az újabb egymillió aláírás összegyűjtésére. Ez már természetesen nem befolyásolja a végeredményt, hiszen Magyarország, Románia és Szlovákia teljesítette a limitet, de a plusz egymillió támogató komoly politikai nyomást fejtene ki Brüsszelre.

Célkeresztben Zellweger, Guardiola, Piqué

A kampánystáb a távolabbi országokban ismert személyiségek bevonásával igyekszik átadni a helyi lakosságnak a kezdeményezés üzenetét és fontosságát. Ilyen például Renée Zellweger amerikai színésznő, aki édesanyja révén félig számi (lapp) származású, vagy a labdarúgás csillagai, Pep Guardiola és Gerard Piqué, akik a katalán kisebbséget támogathatnák. Pesty László hozzátette, ez a lehetőség óriási lépés lenne a székelyek életében is.

„Százévente egyszer van egy olyan kis népnek, mint mi, székelyek, lehetősége arra, hogy a léte tényét egy egész kontinens tudomására hozza. Nem szabad kihagyni ezt a történelmi pillanatot! Aki ezt szabotálja vagy akadályozza, az nem méri fel, hogy miről is van itt szó” – nyilatkozta Pesty László a Vasárnap.hu portálnak.

mandiner.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!