Azt mondják a változást leginkább a multinacionális láncok üzleteiben lehet majd érezni, ott ugyanis eddig is nyomott árakkal dolgoztak és nem ismerték el a pékek költségeinek növekedését. 2017-ben a fehér kenyér kilóján átlagosan 6, a félbarna kenyéren 23 forint vesztesége volt egy átlagos pékségnek, a vizes zsemlét pedig gyakran csak önköltségi áron tudták értékesíteni. A pékszövetség elnöke azt mondja, a drágulás elkerülhetetlen, és számos oka van.
Elsődleges ilyen költségnövekedés a (..) liszt alapanyag árának a növekedése, aztán a többi alapanyagár növekedéssel egyetemben, tehát a különböző segédanyagok, adalékanyagok, margarinok, egyebek, ugye megváltoznak az euro és a forint viszonyok, nagyon nagy mértékben megváltoztak az energia árak (nőttek az energia árak) , nagymértékben nőttek a sütőiparban a logisztikai költségei, gondolok itt arra h az elmúlt 6 hónapban megközelítőleg 70 forintot ment fel pl a gázolaj ára és jelentős mértékben nőttek a munkabérek is
– mondta el Sépte József, a Magyar Pékszövetség elnöke.