2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Döntöttek: Magyarországon be kell avatkozni, mielőtt nagyobb lesz a baj

Hír TV

2018. június 25., hétfő 16:51, frissítve: kedd 08:58

Megszavazta a magyar demokrácia állapotáról szóló jelentést az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE). A holland Judith Sargentini által összeállított riport szerint Magyarországon sérülnek az EU alapelvei, veszélyben van a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok. Mivel ezeket a lisszaboni szerződés szerint garantálni kell, ezért Sargentini kezdeményezte az uniós alapszerződés 7-es cikkely szerinti eljárását Magyarország ellen.

Magyarországon veszélybe kerültek az európai alapértékek, ezért be kell avatkozni, mielőtt nagyobb lesz a baj. Így döntött az Európai Parlament állampolgári jogok bizottsága 37 igen és 19 nem szavazattal. A Fidesz szerint már az is siker, hogy nem kétharmados többséggel ítélték el a kormány munkáját. Szerintük a Magyarországgal szembeni kritikák alaptalanok

„Büntetés azért, mert gyakorlatilag nem változtatunk, és következetesen kiállunk a migrációs politikában az illegális bevándorlók ellen és az, hogy Magyarországra nem lehet idegen, illegálisan bejövő népességet betelepíteni” – reagált Gál Kinga EP-képviselő.

A jelentés holland készítője szerint a magyar jogállamisággal nem a bevándorlás-ellenesség a baj. A dokumentum 12 területen veszi sorra azokat az intézkedéseket, amelyek nem egyeztethetők össze a közösségi értékekkel.

„Ez a jelentés nem a migrációról szól, ez a jelentés a magyar polgárok jogairól, a független magyar sajtó meggyengítéséről, a bírói függetlenségről, a szociális biztonságról szól, és ami engem aggaszt, hogy a magyar polgárok csak korlátozottan férnek hozzá a jogállamhoz” – mondta Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő.

A magyar külügyminiszter Londonban a kommunista rezsimek kirakatpereihez hasonlította az elmarasztalást. „Brüsszelben egy koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt a koncepciós eljárást most egy politikai ítélettel zárták le. Sajnos mi a magyar történelemből számtalan hasonló eljárásra emlékszünk, amikor az ítélet már megírásra került azelőtt, hogy megkezdték volna” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A jelentés szeptemberben az Európai Parlament elé kerül, ahol a képviselők kétharmadának szavazatára van szükség ahhoz, hogy felkérjék a tagállamokat, folytassák tovább az eljárást Magyarországgal szemben.

Az Európai Parlamentben nem ez volt az első szakbizottság, amelyik állást foglalt azzal kapcsolatban, hogy indítsák meg Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást. Eddig már négy szakbizottság mondott hasonlót, négy szakbizottság adott véleményt a LIBE-jelentéshez, és mind a négyben az olvasható, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás megindítása indokolt.

A Hír Televíziót az Brüsszelből, az Európai Parlamentből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!