2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

A néppárti tagok többsége sem állt ki az Orbán-kormány mellett

Hír TV

2018. május 17., csütörtök 18:16, frissítve: csütörtök 19:20

Az új magyar kormánynak fel kell újítania a tárgyalásokat a Közép-Európai Egyetem helyzetének rendezése kapcsán. Ezt mondta a Hír Televíziónak az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke. Petra Kammerevert szerint a tanítás és a kutatás szabadsága került veszélybe Magyarországon. A bizottság javasolta, hogy folytassák a Magyarország uniós jogainak korlátozásához vezető eljárást.

Az Európai Parlamentben egy újabb bizottság tette szóvá Magyarországgal összefüggésben a cigány tanulók elkülönítését, a Közép-európai Egyetem elleni támadást, a Soros-alapítvány által támogatott civil szervezetek vegzálását és a média kormányzati befolyásolását. A testületet egy német szociáldemokrata politikus vezeti, akit a CEU sorsa különösen aggaszt. Az egyetem akkor működhet tovább Budapesten, ha a kormány megállapodik az amerikaiakkal. Az egyezmény tervezete hónapok óta kész van, ám a magyar fél egyelőre nem írta alá. Az idő közben sürget, a megállapodást augusztus végéig szignálni kell.

„Az egyetem nemzetközi szinten is jó hírnévnek örvend, fontos számukra a tanítás és a kutatás szabadsága. A bizottságunk ismételten világossá tette, hogy a magyar kormánynak végre alá kell írnia a CEU-val és New York állammal kötött együttműködési megállapodást, amelyről néhány hónapja már tárgyaltak. Tudjuk, hogy a magyar kormány nemrégiben felfüggesztette a találkozókat, de nagyon reméljük, hogy az új kormány hamarosan folytatja a tárgyalásokat, és megköti a szükséges megállapodást annak érdekében, hogy a Közép-európai Egyetem Budapesten folytathassa a működését” – nyilatkozta Petra Kammerevert, az Európai Parlament oktatási bizottságának elnöke.

A bizottság nagy többséggel, 13 igen és 4 nem szavazat mellett fogadta el az ajánlását. A szavazati arányból következik, hogy a néppárti tagok többsége sem állt ki az Orbán-kormány mellett.

Az Európai Parlamentnek eddig négy szakbizottsága hozott ajánlást Magyarországgal kapcsolatban, mind a négy szakbizottság súlyos hiányosságokat állapított meg a jogállamiság terén, és azt javasolják, hogy az Európai Unió folytassa le a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben. Ezeket a szakbizottsági véleményeket az unió belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) gyűjti össze, és formálja egy nagy Magyarország-jelentéssé. Erről várhatóan majd júniusban szavaznak és aztán szeptemberben az Európai Parlament plenáris ülése dönt arról, hogy tovább küldi-e ezt a javaslatot a tagállamok felé. A Hír Televíziót Brüsszelből Arató László tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!