2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Doni áttörés: „ideje kézbe vennünk a nemzeti önrendelkezést”

2014. január 11., szombat 19:20, frissítve: vasárnap 09:07

Szentmisével emlékeztek a második világháborúban, a Don-kanyarban megsemmisült 2. magyar hadseregre Budapesten, a Mátyás-templomban.

A doni áttörés 71. évfordulóján tartott istentiszteleten az áldozatokért és a békéért imádkoztak. Bíró László, a Katolikus Tábori Püspökség püspöke Ferenc pápát idézte: a család a testvériség, a testvériség pedig a béke alapja és útja. Ezután a Hadtörténeti Intézet udvarán, a doni hősök emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára itt arról beszélt, hogy a nemzeti tragédiánkból tanulva ideje kézbe vennünk a nemzeti önrendelkezést.

– A testben és lélekben meggyötört túlélőknek és utódaiknak legalább annyi elégtétellel tartozunk, hogy tudják, áldozatukkal hazájukat szolgálták. Ez az áldozat szolgál tanulságul a nemzetnek – mondta Vargha Tamás. – Erős és idegen hatalmak szorításában éltünk évszázadokon keresztül. Ideje, hogy megtanuljunk kíméletlen őszinteséggel szembenézni önmagunkkal, hibáinkkal és mulasztásainkkal. Ideje, hogy nemzeti tragédiánkból tanulva kezünkbe vegyük népünk és nemzetünk sorsának alakítását. És ideje megvalósítanunk a nemzeti önrendelkezés princípiumát – fogalmazott a honvédelmi államtitkár.

Forrás: Hír TV