2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Diszkriminációt tapasztaltak a szülők a közétkeztetésben

Tíz százalékkal nőtt a nyári étkeztetésben részt vevő gyerekek száma a múlt évihez képest, a programra idén 2,64 milliárd millió forintot fordított a kormány – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Nógrád megyei Nagylócon. Ezerháromszáz önkormányzat indult a pályázaton, valamennyi hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű település nyert, és ez önkormányzatok összes igényét ki tudták elégíteni.

A szociális államtitkár is osztotta az ebédet a gyerekeknek Nagylócon. A Nógrád megyei falu egyike annak az ezerháromszáz településnek, amely kapott az államtól támogatást a nyári gyerekétkeztetésre. „A következő uniós költségvetési ciklusban 29 milliárd forint fog jutni elsősorban a három év alatti gyermekek étkeztetésére, élelmiszer-csomaggal és kiegészítő elemekkel, pelenkával, egyebekkel való ellátására” – mondta Czibere Károly.

Nagylócon 199 gyereknek biztosították az ellátást, közülük ötven étkeztetési költségeit az önkormányzat vállalta. „Előre finanszírozza a magyar állam. Megkapjuk a pénzt, hogy ne legyen nehézség a folytonosság biztosításában. Azt gondolom, a szülők örülnek neki, a tapasztalatok pozitívak” – mondta Péter Gábor, a település polgármestere.

Az újpesti közétkeztetés viszont éppen a hátrányos helyzetben élő családokat különbözteti meg – állítják a szülők. Az egyik középiskolában az ebédbefizetésnél szembesültek azzal a szülők, hogy megváltozott a rendszer. A normál, azaz A menü mellett úgynevezett prémiummenüt is lehet igényelni. Csakhogy aki az utóbbit választja, annak a többletszolgáltatást ki kell fizetnie – panaszolja egy háromgyerekes édesanya: „A normatív kedvezményekből is lecsippentenek, ami engem eléggé felháborított. Azt gondolom, hogy miután törvény szabályozza a normatív kedvezményeket, ezt nem tehetik meg. Azért, mert létrehoznak egy prémiummenüt, nem kellene hátrányos helyzetbe hozni a szegényebb réteget, amely nem biztos, hogy ezt meg tudja fizetni.”

Rejtett kamerával érdeklődünk az iskolai titkárságon, ahol tudnak a problémáról.

– A B menünél valamennyit fizetni kell.
– És az a szülő, aki ezt nem tudja kifizetni?
– Akkor az marad az A menünél.
– Ez egy kicsit diszkriminatív dolog.
– Pontosan. Én tegnap értesültem róla, hogy sok szülő fel van háborodva.

Az újpesti önkormányzat közleménye szerint egy régi lakossági igényt elégítettek ki a magasabb nyersanyag normájú étkezés létrehozásával.

„Az emelt szintű menüsor választása esetében a szülőnek - az egyébként fizetendő térítési díj mellett - csak a nyersanyagköltségben megmutatkozó 25 százalékos különbözetet kell megfizetnie, az erre rakódó többlet rezsiköltséget az alapmenühöz hasonlóan az Önkormányzat fizeti” - írják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!