2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Diplomáciai csúcsüzem: kiemelt fontosságú megállapodások születtek számos országgal

Diplomáciai nagyüzem zajlik Budapesten, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök számos nagy állam vezetőjével találkozott az elmúlt napokban. Kiemelt fontosságú megállapodások születtek és erősödtek a kapcsolatok Szerbiával, Törökországgal, Azerbajdzsánnal, Katarral, Türkmenisztánnal, Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnal is.

  • Diplomáciai csúcsüzem: kiemelt fontosságú megállapodások születtek számos országgal

A nyugati sajtóban nem mindenkinek tetszik, hogy Orbán Viktor sikeres megállapodásokat köt Magyarország energiabiztonságának ellátása érdekében. A Magyar Külügyi Intézet kutatási igazgatója szerint viszont ez a régió fontos import partnere lehet az egész uniónak.

"Az egész Európai Unió előtt álló legfontosabb feladat, hogy átalakítsa energetikai rendszerét és ebben két stratégiát kell követnünk, hogy ne alakuljanak ki olyan egyoldalú függőségek amilyen korábban Oroszországgal. Másfelől pedig, hogy minél inkább diverzifikált forrásokkal rendelkezzünk. Ebben a tekintetben valamennyi környező régió fontos import partner lehet az Európai Unió számára" - mondta Eszterhai Viktor, a Magyar Külügyi Intézet kutatási igazgatója.

"Mindenki keresi az alternatív energiaforrásokat"

Ezt már a miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozta a Hír TV híradójának. Gulyás Gergely kiemelte, hogy miután az Európai Unió azt a döntést hozta, hogy Oroszországgal a gazdasági kapcsolatait minimálisra csökkenti mindenki keresi az alternatív energiaforrásokat amik ebben a térségben vannak.

"A helyzet megváltozott és az biztos, hogy Európának ahhoz, hogy a versenyképességéből valami keveset még meg tudjon őrizni, ahhoz szükség van energiaforrásra, olcsó elérhető nyersanyagra, és ezekből az országokból lehet beszerezni ezeket" - tette hozzá Gulyás Gergely.

Hétfőn is folytatódott a diplomáciai nagyüzem a Karmelita kolostorban, Orbán Viktor miniszterelnök elsőként Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellárt fogadta. A megbeszélésen a magyar-osztrák kapcsolatokról, az orosz-ukrán háborúban a béke megteremtésének lehetőségeiről esett szó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!