2021. 10. 28. Csütörtök Simon, Szimonetta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 07:50

Belföld

Devizahitelek: precedensértékű ítélet született

Precedensértékű ítélet született a Pécsi Ítélőtáblán. Először nyert egy devizahiteles adós egy bankkal szemben

„Nyolcmillió forint hitelt vettünk fel, és kiszámoltuk, hogy tizenkilenc évre húsz-huszonkétmilliót kell visszafizetnünk.” A Kertész házaspár 2007-ben vett házat devizahitelből. A havi törlesztőrészletük rövidesen ötvenezerről százötvenezer forintra nőtt, ezt pedig már nem bírták fizetni. „Próbálkoztunk az OTP-hez bemenni, leveleket írtunk, hogy ennyi kölcsönt nem bírunk el, emeljék meg, de ne így. A válasz az volt, hogy hat hónapig minden pénzünket letiltották” – mondta Kertész Miklósné.

A házaspár Léhmann György ügyvédhez fordult segítségért, aki a napokban megnyerte a pert a Pécsi Ítélőtáblán. Ott kimondták: ez a szerződés tisztességtelen, mert az adós nem ellenőrizheti, mi alapján emelkednek a törlesztőrészletek. „A jegybanki alapkamat változása, meg a pénzpaci feltételek, meg a forrásköltség biztosítása – ezek olyan fogalmak, amik az adós számára felfoghatatlanok, ellenőrizhetetlenek és tisztességtelenek” – nyilatkozta Léhmann György ügyvéd.

A szerződést nem semmisítette meg az ítélőtábla, de Kertészéknek a szerződéskötéskor fennálló kamatok és költségek szerint kell fizetniük.


Az ítélet Róna Péter közgazdászt igazolta. Korábban a Kapos Televízió Fórum című műsorában arról beszélt, hogy a devizahitelek hibás termékek, és a kukában lenne a helyük. „Ebből az következik, hogy az adósnak a tartozása nem lehet más, mint az a meghatározott összeg, amelyet a bank ténylegesen a rendelkezésére bocsájtott” – mondta Róna Péter.

Csalódott devizahitelesek tömegei tüntettek korábban a Fővárosi Ítélőtábla előtt. Akkor is egy OTP-s hitelszerződésről szóló jogerős ítélettől várták az adósok, hogy az majd az ő szerződésük megítélésére is hatással lesz. Léhmann György szerint a mostani jogerős ítélet után az igazságügy-miniszter közérdekű pereket indíthatna a devizahitelesek érdekében, de valószínűnek tartja, hogy a kormány és a bankok novemberi megegyezése felülírja ezt a lehetőséget.

Az OTP a Kúriához fordul

Az OTP Bank nem ért egyet a pécsi ítélettel, várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához – reagált a hitelintézet a Pécsi Ítélőtábla bankot elmarasztaló, jogerős ítéletére. A pécsi ítélettel kapcsolatban az OTP Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nincs precedens ítélkezés. Hasonló tényállás mellett korábban más törvényszékek több alkalommal, következetesen a mostanival ellentétes tartalmú ítéleteket hoztak. Az OTP Bank nem ért egyet a pécsi ítélettel, várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - közölte a hitelintézet.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Kiképzésen a Gripen-pilóták

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen pilótái október 25-e és 28-a között, gyakorló repüléseket hajtanak végre. 2021. október 27.

152 millió forintot kaptak eddig a covid-árvák

A köztársasági elnök által életre hívott alapítvány eddig 501 családban 860 gyereknek nyújtott anyagi támogatást. 2021. október 27.

Visszaadták az autós forgalomnak a Csömöri úti felüljárót

10-15 év múlva ezt a felüljárót újjá kell építeni, vagy helyette más megoldást kell találni. 2021. október 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!